Finse vreugde na bereiken halve finales
NOS SportAangepast

Finnen en Russen in halve finales WK ijshockey

Bij de WK ijshockey bieden de halve finales een weinig verrassend beeld met titelverdediger Canada, recordkampioen Rusland, Finland (vorig jaar verliezend finalist) en Zweden (kampioen in 2013).

Canada won in Keulen met 2-1 (1-0, 1-0, 0-1) van Duitsland, dat als tiende van de wereld de zwakste kwartfinalist was. De Duitsers maakten te veel fouten om Canada (IIHF-1) te verontrusten.

In de halve eindstrijd stuit 26-voudig kampioen Canada op Rusland (IIHF-2), dat in de finale van 2015 werd verslagen. De Russen, die met 27 wereldtitels (22 als Sovjet-Unie) nog net de baas zijn, waren twaalfvoudig kampioen Tsjechië met 3-0 (2-0, 0-0, 1-0) de baas.

Dmitri Orlov, Nikita Koetsjerov en Artemi Panarin scoorden voor Rusland, dat vedette Aleksandr Ovetsjkin op dit WK vanwege een blessure moet missen.

Finland (IIHF-3) riep met 2-0 (0-0,1-0, 1-0) de Verenigde Staten (IIHF-4) een halt toe. Amerika, dat net als Finland tweevoudig wereldkampioen is, begon met verlies tegen Duitsland, maar won zijn overige groepsduels en sloot af met een knappe overwinning op Rusland.

Finland ontmoet in de halve eindstrijd negenvoudig kampioen Zweden (IIHF-7), dat in de WK-finale van 2011 verslagen werd. Zweden won in een herhaling van de finale van 2013 met 3-1 (1-1, 1-0, 1-0) van Zwitserland, dat na zijn zilveren medaille van vier jaar geleden niet meer kon imponeren. Op de vorige drie WK's werd het achtste, tiende en elfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl