Brailleschrift ANP

Commissie onderzoekt misstanden in doven- en blindeninstituten

time icon Aangepast

De commissie die onderzoek doet naar geweld in de jeugdzorg, kijkt ook naar psychisch en fysiek geweld en seksueel misbruik in doven- en blindeninternaten.

De Commissie Geweld Jeugdzorg onder leiding van hoogleraar Micha de Winter heeft besloten het onderzoeksterrein uit te breiden nadat er vijf meldingen waren binnengekomen over deze internaten.

'Kwetsbaar'

Het wetenschappelijk onderzoek strekt zich uit over de periode 1945 tot nu. Voorzitter De Winter vindt het belangrijk dat dove en blinde slachtoffers van het geweld een stem krijgen. "Het gaat om kinderen die vanwege hun handicap extra kwetsbaar zijn", zei hij bij RTL Nieuws.

De Winter en zijn commissie doen sinds november vorig jaar, op verzoek van het kabinet, onderzoek naar mogelijke misstanden in de jeugdzorg. Het gaat dan om justitiƫle jeugdinrichtingen, de pleegzorg, instellingen waar jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn geplaatst, de jeugd-GGZ, en azc's.

In alle gevallen zijn de slachtoffers kinderen die door de overheid uit huis zijn geplaatst of waar de overheid een bijzondere zorgtaak heeft of heeft gehad.

Gevolgen

Bij het onderzoek probeert de commissie na te gaan wat er is gebeurd, hoe het kon gebeuren, hoe de pupillen het hebben ervaren en de invloed die het geweld of misbruik heeft gehad op hun latere leven.

Voor de klachten heeft de commissie een meldpunt geopend. Dat heeft tot nu toe 500 meldingen binnengekregen.

De Commissie Geweld Jeugdzorg presenteert uiterlijk 1 oktober 2018 de resultaten van het onderzoek.

STER Reclame