NOS NieuwsAangepast

Geld van Anne Frank-gedicht naar Namenmonument

Anne Frank draagt indirect bij aan de totstandkoming van het Holocaust Namenmonument Nederland. Een deel van het geld dat werd verdiend met de veiling van een gedicht van haar wordt gebruikt om het monument op te richten.

November vorig jaar liet Annes vriendin Jacqueline van Maarsen het gedicht veilen. Anne had het vlak voor haar onderduik geschreven in het poesiealbum van de zus van Jacqueline, Christiane. Die gaf het in de jaren 70 aan Jacqueline omdat zij beter bevriend was met Anne.

Nadat het bieden was begonnen op 30.000 euro, bracht het blaadje uiteindelijk 140.000 euro op. Daarvan doneert Van Maarsen nu 50.000 euro aan de totstandkoming van het Namenmonument.

Ontwerp van het Holocaust Namenmonument

Eerder dit jaar trok het kabinet al ruim 2 miljoen euro uit voor een monument met de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Ook werd er 5,6 miljoen euro vrijgemaakt voor een Holocaust Museum. Beide moeten in Amsterdam komen. Het monument is ontworpen door architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden.

Financiering van het Namenmonument, dat zo'n 5 miljoen euro kost, gebeurt verder door adoptie van namen door particulieren, organisaties of overheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl