De Griekse minister Tsakalotos en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem bij gesprekken over de Griekse situatie vorige maand
NOS Nieuws

​Europese toezichthouder bezorgd over Griekse statistiek

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

Leveren de Grieken betrouwbare cijfers over de financiële situatie in hun land of niet? De Europese toezichthouder op de nationale statistische bureau's, ESGAB, maakt zich daar ernstige zorgen over. De waakhond heeft twijfels over de kwaliteit van het Griekse bureau voor de statistiek.

In een brief aan de Griekse minister van Financiën Tsakalotos schrijft de toezichthouder dat een structureel tekort aan medewerkers en de lopende rechtszaken tegen de voormalige top van het statistisch bureau "ondermijnend" zijn.

De toezichthouder heeft becijferd dat het Griekse CBS, ELSTAT, 200 mensen tekortkomt. Het bedrijf moet een minimumaantal van 930 medewerkers hebben om betrouwbare cijfers te kunnen leveren. Daarom moeten er snel concrete maatregelen komen om het tekort aan te pakken, schrijft ESGAB aan de Griekse minister.

Dreiging van rechtszaken

Ook de voortslepende rechtszaken tegen oud-directeur Andreas Georgiou en twee medewerkers noemt ESGAB zeer verontrustend. Het is absoluut cruciaal dat de directie besluiten kan nemen zonder angst of dreiging voor kostbare rechtszaken, zegt de toezichthouder.

De drie worden verdacht van samenspanning met het IMF en het Europees statistisch bureau Eurostat. Ze zouden de staatsschuld van Griekenland moedwillig hoger hebben voorgesteld dan die werkelijk was en zo de schuldencrisis in Griekenland hebben verergerd. Als Georgiou schuldig bevonden wordt aan landverraad, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Zelf betalen

De rechtszaken tegen de oud-directeur lopen nu al zes jaar, waarbij hij de kosten voor zijn verdediging zelf moet betalen. Die situatie is volgens de toezichthouder zeer onwenselijk. ESGAB noemt het bovendien paradoxaal dat de voorgangers van Georgiou, die verantwoordelijk waren voor de statistische fraude in 2004 en 2009, niet voor de rechter hoeven te verschijnen.

Die fraude is indertijd vastgesteld door de Europese Commissie. Toen die uitkwam, lukte het Griekenland niet meer om zelf geld te lenen op de kapitaalmarkt; het was het begin van de schuldencrisis.

Belang voor hulpprogramma

De betrouwbaarheid van de Griekse cijfers is van groot belang voor het huidige hulpprogramma aan Griekenland. Het land heeft sinds 2010 een kleine 230 miljard euro geleend om een faillissement en een vertrek uit de euro te voorkomen. Binnenkort besluiten de eurogroep en het IMF of Griekenland in aanmerking komt voor een nieuwe tranche in de lopende lening.

Volgens de laatste cijfers van ELSTAT heeft Griekenland een primair begrotingsoverschot van ruim 4 procent. Dat is veel beter dan verwacht en is reden voor optimisme onder de Europese geldschieters. Maar dan moeten die cijfers natuurlijk wel betrouwbaar zijn.

Toezichthouder ESGAB is er niet gerust op en heeft de Griekse minister opgeroepen om alles in het werk te stellen om de onafhankelijkheid van ELSTAT en de directie te garanderen. Dit gebrek aan actie, zegt de toezichthouder, geeft een verkeerd signaal aan een ieder die mogelijk fraude heeft gepleegd, maar ook aan iedereen die van plan zou zijn om in de toekomst de officiële Griekse statistiek te manipuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl