Auto rijdt in op voetgangers Times Square: 1 dode en 22 gewonden

In het hart van New York is een automobilist ingereden op voetgangers. Een 18-jarige vrouw kwam om en 22 mensen zijn gewond geraakt, onder wie het 13-jarige zusje van de dode vrouw.

Het incident gebeurde op Times Square, het beroemdste plein van Manhattan, op de kruising van 45th Street en 7th Avenue. Volgens ooggetuigen leek het erop dat de automobilist had gedronken of drugs had gebruikt.

De man reed met zijn auto tegen het verkeer in Times Square op over de stoep, waar veel mensen liepen. Er ontstond paniek. Ooggetuigen zeggen dat de auto mensen die op de stoep liepen, omver maaide. Na drie winkelblokken kwam de auto op zijn kant tegen een obstakel tot stilstand.

Geen terreur

De bestuurder sprong uit de wagen en wilde er rennend vandoor gaan, maar hij werd door omstanders overmeesterd en is gearresteerd. Volgens de politie was er geen sprake van een terroristisch motief en is de bestuurder eerder twee keer opgepakt voor rijden onder invloed. Onderzocht wordt of hij nu ook gedronken had.

De man is een 26-jarige veteraan van de marine uit New York, Richard Rojas. Een van de gewonden zei eerder tegen persbureau Reuters dat er sprake leek te zijn van opzet. Veel omstanders dachten meteen aan een aanslag en schoten de gewonden te hulp die op de stoep lagen.

Meer politiemensen

De auto is onderzocht op explosieven, maar er is niets gevonden. Uit voorzorg is het aantal politiemensen op bijzondere en toeristische plekken in New York opgevoerd. Op Times Square is gewoonlijk al veel politie aanwezig.

Op het plein zijn de stoepen op veel plekken afgezet met metalen paaltjes, juist om te voorkomen dat auto's op de stoepen terechtkomen. Maar de paaltjes staan niet overal.

'Ik kon nog net wegspringen'