Debatclub heeft spijt van verspreiden nepnieuws dat van NOS leek

EPA

De jongerendebatorganisatie happyChaos heeft gisteren via zijn Facebookpagina een nepbericht verspreid dat afkomstig leek van de NOS. De Facebookpost had als kop: Kabinetsformatie morgen hervat: PVV vervangt GroenLinks. Bij doorklikken kwam men dan bij een heel ander bericht uit, namelijk een artikel over nepnieuws.

In de loop van de tijd realiseerde de organisatie zich dat het onverstandig was om een dergelijk bericht te verspreiden en heeft ze het verwijderd. Het bericht was toen wel al tienduizenden keren gedeeld.

HappyChaos is geschrokken en heeft op Facebook excuses aangeboden aan de NOS. Ze schrijven: "Wij willen graag duidelijk maken dat de NOS op geen enkele wijze betrokken is bij dit nieuws of de verspreiding ervan. We betreuren het als onze post op een of andere manier negatief gelinkt is aan de NOS en we hiermee media onbedoeld in een kwaad daglicht hebben gesteld."

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff spreekt van een onverantwoorde actie. "Hoe onschuldig het misschien ook is of wordt bedoeld, dit soort verzinsels gaat ten koste van de NOS en de journalistiek in het algemeen."