Koningin Máxima naar Prinses Máxima Centrum

Máxima kreeg uitleg over 3D-beelden van kanker ANP

Koningin Máxima heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan het onderzoeksinstituut dat haar naam draagt: het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Ze werd in Utrecht bijgepraat over de nieuwste methoden om kinderkanker te bestrijden.

Máxima kreeg een rondleiding door het laboratorium van het centrum, waar haar werd getoond hoe 3D-beelden in de toekomst kunnen helpen bij de bestrijding van kanker. Doordat tumoren zo beter kunnen worden gevisualiseerd, kunnen chirurgen een gezwel beter verwijderen.

Ook werd uitgelegd hoe 'organoids' behandeling makkelijker maken: door tumorweefsels op te kweken in het lab kunnen artsen beter uitproberen welke medicijnen het effectiefst zijn. Dat leidt tot minder bijwerkingen.

Aan het eind van het bezoek sprak Máxima nog met vertegenwoordigers van de kinderadviesraad, de cliëntenraad en de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker.

De koningin werd rondgeleid door het laboratorium ANP

Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie wordt het grootste instituut voor kinderkanker van Europa. Het centrum moet volgend voorjaar helemaal open zijn, in een nieuw gebouw naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Enkele afdelingen zijn nu al van start gegaan.

Door alle specialistische zorg te centraliseren op één plek in Utrecht, moeten de 500 kinderen die jaarlijks in Nederland kanker krijgen een grotere overlevingskans krijgen. Kennis en ervaring die nu nog versnipperd is over zeven ziekenhuizen wordt er gebundeld.

Na de troonswisseling is besloten de naam van het centrum niet aan te passen naar Koningin Máxima Centrum, omdat kinderen "zich eerder identificeren met prinsen en prinsessen dan met koningen en koninginnen". Bovendien bleef haar officiële adellijke titel Prinses der Nederlanden.

Ook sprak ze met artsen en patiënten ANP