Onhandig optreden kost 'mister integriteit' de kop

VVD-partijvoorzitter Keizer (links) bij het persgesprek ANP

Dat Henry Keizer in 2012 samen met anderen voor een scherpe prijs eigenaar werd van crematiebedrijf De Facultatieve wordt hem binnen de VVD niet echt kwalijk genomen. Een goede deal, denken veel VVD'ers nog steeds. De echte schade aan de partij heeft hij pas aangericht door zijn optreden nadat er in de pers over was geschreven.

Keizer bleef lang stil nadat Follow The Money had geschreven dat hij en zijn collega's wel heel erg weinig hadden betaald voor het uitvaartbedrijf. Pas dagen later belegde Keizer een persconferentie om de berichten tegen te spreken.

De journalisten die het artikel geschreven hadden, mochten niet naar binnen. De beroepsgroep protesteerde en veel VVD'ers fronsten de wenkbrauwen. Journalisten buitensluiten hoort niet bij een partij die niets te verbergen zou moeten hebben.

Niets aan de hand

Onder leiding van Keizer werkte de VVD juist aan haar integriteit. Bij geen enkele andere partij speelden zo veel affaires. Jos van Reij, Ton Hooijmaijers, allemaal VVD-bestuurders die in opspraak kwamen door integriteitskwesties.

Keizer zou er een eind aan maken. 'Mister Integriteit' scherpte de interne regels aan. Er kwam een permanente partijcommissie Integriteit. Maar die hoefde niet naar de deal rond De Facultatieve te kijken, zei Keizer op de persconferentie. Na zijn uitleg zou het beeld wel kantelen: er was niets aan de hand.

Nog diezelfde vrijdag moest hij daar van terugkomen. Het beeld was niet gekanteld. De commissie ging de bedrijfsaankoop en de rol van Keizer daarbij alsnog onderzoeken.

Verdiensten voor de partij

Ondertussen spraken veel mensen uit de VVD-top nog hun steun uit voor Keizer. Prominenten als premier Rutte, fractievoorzitter Zijlstra en senator Jorritsma prezen zijn verdiensten voor de partij en noemden de zaak opgeblazen.

Maar onder de regiovoorzitters en de gewone leden nam de onvrede toe. Ook in de media bleef het niet stil. Op 2 mei zag Keizer zich genoodzaakt zijn werkzaamheden als partijvoorzitter tijdelijk neer te leggen.

Komend weekend houden de liberalen een congres op Papendal bij Arnhem. Dan zou de kwestie ongetwijfeld weer gaan opspelen. Om verdere schade aan de partij te voorkomen hield Henry Keizer vandaag de eer aan zichzelf.

Rutte over aftreden VVD-voorzitter Keizer