Langste Giro-etappe prooi voor Gaviria

Gaviria sprint naar derde dagsucces in Giro

De twaalfde etappe in de Giro d'Italia, met z'n 229 kilometer van Forlì naar Reggio Emilia de langste van dit jaar, is gewonnen door Fernando Gaviria.

De Colombiaan van QuickStep, die al zijn derde dagsucces boekte, toonde zich op overtuigende wijze de snelste in de massasprint. Hij verwees de Italiaan Jakub Mareczko en de Ier Sam Bennett naar de tweede en derde plaats.

In de rustig verlopen etappe kwam de leiderstrui van Tom Dumoulin geen enkel moment in gevaar.

Uitslag etappe 12 NOS

Sergej Firsanov, Marco Marcato en Mirco Maestri gingen er al bij de start vandoor. De maximale marge van zeven minuten bleek niet genoeg om er met de dagprijs vandoor te kunnen gaan. Maestri werd als laatste opgeraapt.

Lotto Soudal (André Greipel), Orica (Caleb Ewan) en QuickStep (Gaviria) leidden in de nog resterende zeven kilometer naar de finish de dans op weg naar de vooraf al verwachte massasprint.

Maximiliano Richeze, die zich na een lekke band op 15 kilometer van de meet weer naar voren had moeten rijden, bereidde de sprint perfect voor voor Gaviria. De 34-jarige Argentijn ging zelf knap als vijfde over de meet.

De honderdste Giro heeft inmiddels twaalf wedstrijddagen achter de rug en nog altijd is er geen individuele Italiaanse ritoverwinning te bejubelen geweest. Het is voor het eerst in de historie van de roemruchte ronde dat er zo lang op een thuiszege gewacht moet worden.

Klassement na etappe 12 NOS