Bosz tegen internationale pers: iedereen is trots op Ajax

Zes dagen voor de finale van de Europa League in Stockholm is de voorbereiding van Ajax begonnen met een internationale persdag. Zo'n honderd journalisten, van ESPN tot de BBC, waren aanwezig bij de training en een daaropvolgende persconferentie.

Van Jong Ajax tot Europa League: het is snel gegaan met De Ligt

De Britse journalisten bleken het rijke, ervaren Manchester United met de grote namen graag af te zetten tegen het jonge, onervaren Ajax. Trainer Peter Bosz kon dat alleen maar beamen en stond de Britten ontspannen te woord.

"Het zijn allebei grote clubs. Maar het klopt: zij hebben meer ervaring en meer geld. Wij zijn een jong team, maar spelen al de negentiende internationale wedstrijd van het seizoen. Ik hoop dat de spelers van de vorige duels hebben geleerd", aldus Bosz.

"Mensen zeiden dat het in Nederland onmogelijk zou zijn om nog een Europese finale te bereiken, vanwege de grote financiële verschillen met de grote Europese clubs. Maar we hebben het gedaan en ik heb het gevoel dat iedereen in Nederland trots is, niet alleen de Ajax-fans."

'Iedereen is trots, niet alleen de Ajax-fans'

De Britten wezen Bosz ook op het gemopper van United-coach José Mourinho, die zich erover had beklaagd dat zijn spelers dit seizoen al 62 wedstrijden in de benen hebben en moe beginnen te raken. Bosz bleek daar niet van onder de indruk.

"Wij kijken niet naar Manchester United, maar naar onszelf. We spelen woensdag onze 56ste wedstrijd van het seizoen. Ons jonge team heeft ook veel wedstrijden gespeeld", zei Bosz. "We hebben vandaag met 24 spelers getraind. Dat is onze hele selectie. Ik kijk liever naar mijn eigen team en dat is fris en fit."

Matthijs de Ligt en Daley Sinkgraven op de training ANP

De buitenlandse journalisten wilden van Bosz vooral veel weten over Justin Kluivert, en dan met name over de overeenkomsten met zijn vader. "Ze hebben dezelfde achternaam, dat klopt. Maar ik hou er niet zo van om spelers met elkaar te vergelijken", hield Bosz zich op de vlakte.

Justin Kluivert staat de pers te woord ANP

Na de training kreeg de internationale pers ook de mogelijkheid om Ajacieden te interviewen in de grote trainingshal op De Toekomst. "Op zich wel genieten", zei Matthijs de Ligt, die nog niet zo gek veel ervaring heeft met dergelijke evenementen.

Of toch wel? "Ik vind het leuk om mijn zegje te doen", reageerde de 17-jarige verdediger. "Ik heb vroeger op school ook wel spreekbeurten moeten doen. Over de Franse Revolutie en de Olympische Spelen onder meer. Het is natuurlijk wel anders. Vroeger was ik eerlijk gezegd wel zenuwachtig voor een spreekbeurt."

1/3Er was veel belangstelling voor Kasper Dolberg ANP
2/3En ook Bertrand Traoré was gewild ANP
3/3Matthijs de Ligt is ontspannen op de persdag ANP