Sylvana Simons niet opgelucht na uitspraak, 'we zijn er nog niet'

ANP

"Voor mij is deze uitspraak het einde van een intense periode, maar ik hoop ook dat dit het begin is van een maatschappelijk debat." Sylvana Simons zei dat na afloop van de rechtszaak tegen 22 mensen die haar bedreigden.

De rechter deelde meerdere straffen uit. De maker van het 'Oh Sylvana-filmpje' kreeg een werkstraf van 80 uur, drie anderen een werkstraf van 60 uur. Ook werden er boetes uitgedeeld. Na de zitting sprak Simons met de aanwezige pers.

"Ik denk dat het belangrijk is dat we nu een juridisch kader hebben", zei de presentatrice en politica. Ze hoopt dat het vonnis tot een discussie over omgangsvormen leidt en zei dat ze blij is dat ze deze periode kan afsluiten. "Maar opgelucht is niet het juist woord. We zijn er nog niet."

'Voor mij einde van intense periode'

Sylvana Simons reageert op de uitspraak

Terwijl Simons vragen beantwoordde, werd op de achtergrond het liedje 'Oh Sylvana' afgespeeld, dat onder een filmpje stond waarin ze werd bedreigd. Wie het nummer had opgezet, bleef onduidelijk. "Het zou kunnen dat het iemand uit de omgeving van de verdachten was", zei verslaggever Joris van de Kerkhof.

Een van de verdachten zei na het vonnis dat hij in hoger beroep gaat. "Dit is een principekwestie", zei de man, die Simons bedreigde via internet. Hij had geschreven dat de politica een bedreiging was voor Nederland en beter haar koffers kon pakken, omdat hij het haar anders betaald zou zetten.

De man is van mening dat zijn uitlatingen onder de vrijheid van meningsuiting vallen en vindt dat hij vrijgesproken had moeten worden. Ook vindt hij dat bedreigingen op internet minder zwaar wegen dan in het openbare leven, iets waar de rechter volgens hem geen onderscheid in maakte.

Simons en verdachten leggen verklaring af in rechtbank

Simons had de 22 verdachten die terechtstonden zelf uitgekozen, in overleg met het Openbaar Ministerie. Tijdens de zitting zei ze dat ze alle verdachten eraan wilde herinneren dat "zij gesproken hebben over een echt mens, iemand van vlees en bloed".