Trump: grootste heksenjacht op een politicus uit geschiedenis VS

Aangepast op
EPA

De benoeming van oud-FBI-baas Mueller tot speciaal aanklager in het onderzoek naar Russische bemoeienis met de verkiezingen in de VS, verdeelt Amerika. Dat zei president Trump op een persconferentie in het Witte Huis. Die werd gehouden vanwege het bezoek van de Colombiaanse president Santos aan het Witte Huis, maar Trump kreeg vooral vragen over het onderzoek.

Er zijn geen illegale afspraken met Rusland en het hele onderzoek is een heksenjacht, zei Trump nogmaals. De Amerikaanse president is er niet blij mee dat Mueller ook gaat kijken naar de contacten van de Trump-campagne met Moskou. Hij zei dat het tijd is dat zijn regering moet gaan besturen.

Zoals te doen gebruikelijk ventileerde de president zijn woede al eerder vandaag via Twitter: "Voor alle illegale acties van de Clinton-campagne en de regering-Obama is nooit een speciale aanklager benoemd!", schreef hij.

Later verving Trump de tweet omdat hij in eerste instantie het woord 'counsel' verkeerd spelde. Zijn tweets maken overigens niet duidelijk op welke "illegale acties" Trump doelt. En even later schroomde hij niet om het onderzoek te bestempelen tot "de grootste heksenjacht op een politicus uit de Amerikaanse geschiedenis".

Als speciaal aanklager heeft oud-FBI-directeur Mueller veel bewegingsruimte. Hij is onafhankelijk en legt alleen verantwoording af aan onderminister van Justitie Rod Rosenstein, die hem aangesteld heeft.

Zijn onderzoek gaat naar verwachting geruime tijd duren. Mueller is bij de FBI de voorganger van de vorige week door Trump ontslagen James Comey.

Comey impopulair

Op de persconferentie met de Colombiaanse president ontkende Trump ook dat hij FBI-directeur Comey heeft gevraagd het onderzoek naar veiligheidsadviseur Flynn stop te zetten en verder zei hij dat de FBI-directeur heel impopulair was.

Comey's voorlopige plaatsvervanger bij de FBI, Andrew McCabe, onderstreepte na het ontslag van zijn baas juist dat Comey erg geliefd was binnen de dienst.

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?