Omstreden Fox News-oprichter Roger Ailes overleden

Roger Ailes en zijn vrouw Elizabeth Tilson in 2016 AFP

Roger Ailes, de voormalig directeur van de Amerikaanse zender Fox News, is overleden. Dat laat zijn vrouw weten in een verklaring aan Amerikaanse media.

De oprichter en directeur van Fox News stapte een jaar geleden op na een beschuldiging van seksuele intimidatie door een presentatrice. Gretchen Carlson zei dat ze was ontslagen omdat ze niet was ingegaan op seksuele avances van Ailes. De Fox News-baas ontkende, maar zijn zender begon toch een onderzoek. Uiteindelijk werd besloten dat hij niet kon aanblijven.

Patriot

Ailes' vrouw noemt haar overleden echtgenoot, die net 77 was geworden, in haar verklaring een patriot "die de levens van miljoenen mensen heeft beïnvloed".

Fox News is de best bekeken nieuwszender in de VS en een belangrijke spreekbuis van de Republikeinen. Ailes richtte de zender twintig jaar geleden op, samen met Rupert Murdoch.

Ailes was ook media-adviseur van president Nixon en hij stond de huidige president Trump bij tijdens zijn campagne vorig jaar. Hij hielp Trump onder meer met het voorbereiden van verkiezingsdebatten.