NOS Nieuws

55 meldingen over zwijgcontracten in de zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft sinds april vorig jaar 55 meldingen ontvangen over ongewenste geheimhoudingsovereenkomsten in de zorg. Met die contracten willen zorginstellingen voorkomen dat patiënten of nabestaanden zich in de media uitlaten over fouten en misstanden of dat ze naar de rechter stappen.

De IGZ noemt de zwijgcontracten een belemmering voor openheid en transparantie in de zorg. De meldingen kwamen uit de hele zorgsector. Acht keer was ook echt sprake was van ongewenste afspraken. Een van de meldingen ging over een niet-gemelde calamiteit. Hier is een boete voor opgelegd. In de zeven andere gevallen zijn waarschuwingen gegeven.

Minister Schippers riep vorig jaar mensen op om zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg als ze een zwijgcontract hadden. Ze zei ook dat ze ging kijken of het mogelijk was om betalen voor geheimhouding door zorginstellingen te verbieden.

Argos

De zwijgcontracten kwamen in het nieuws door een uitzending van onderzoeksprogramma Argos. Daaruit bleek dat het Tergooi Ziekenhuis zwijggeld had betaald aan de familie van een 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij, die in 2014 na een verkeerde diagnose overleed, binnen een dag nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen.

De verantwoordelijk longarts kreeg later een waarschuwing van het Tuchtcollege. Volgens het Tuchtcollege was hij tekortgeschoten in de supervisie van een assistent-arts, omdat hij Mooij niet zelf onderzocht had.

Het ziekenhuis maakte destijds geen melding van het incident, omdat het vond dat het niet om een 'meldingsplichtige calamiteit' ging. De IGZ vindt dat er wel degelijk sprake was van zo'n calamiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl