'Campagne Trump had minstens achttien keer geheim contact met Russen'

President Trump Reuters

Op minstens achttien momenten zou het campagneteam van Donald Trump in het geheim contact hebben gehad met vertegenwoordigers van de Russische regering. De contacten vonden plaats in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november 2016, meldt persbureau Reuters op basis van verklaringen van Amerikaanse ambtenaren.

Onder anderen Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur, zou telefoongesprekken en e-mailcontact hebben gehad met Russische ambtenaren. Ook andere adviseurs van Trump hebben contact gehad met deze ambtenaren. Zes keer zou gesproken zijn met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak.

Deze gesprekken gingen na de verkiezingen verder. Ze gingen over een eventueel geheim kanaal voor de communicatie tussen Trump en de Russische president Poetin, meldt Reuters.

De andere twaalf gesprekken werden onder meer gevoerd met Viktor Medvedtsjoek, een pro-Russische Oekraïner die wordt beschouwd als een vriend van president Poetin. Het is onduidelijk met wie hij contact heeft gehad in het team van Trump, het is alleen duidelijk dat het contact ging over de band tussen de VS en Rusland. Poetin is de peetvader van Medvedtsjoeks dochter. Medvedtsjoek ontkent het contact.

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?

De verklaringen van de ambtenaren zijn onderdeel van het onderzoek naar de bemoeienis van Rusland met de verkiezingen. Eerst deed FBI-directeur Comey onderzoek naar deze bemoeienis, maar hij werd vorige week ontslagen. Gisteren werd het onderzoek overgenomen door oud-FBI-baas Robert Mueller. Mueller is aangesteld als speciale aanklager in het onderzoek, waardoor hij meer mogelijkheden krijgt om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren dan een gewone aanklager. Hij kan bijvoorbeeld minder makkelijk worden weggestuurd door de president.

Trump is helemaal niet blij met de benoeming van Mueller. De president roept al maanden dat het onderzoek een excuus van de Democraten is voor hun verlies bij de presidentsverkiezing en spreekt van fake news.

Het Witte Huis ontkende in januari dat er tijdens de verkiezingscampagne contact is geweest met de Russen.