CU wil eventueel praten; PvdA niet beschikbaar

ChristenUnie-leider Segers op weg naar Schippers ANP

ChristenUnie-leider Segers is bereid om te praten over deelname aan een kabinet, als hij daartoe wordt uitgenodigd. PvdA-leider Asscher is niet voor onderhandelingen beschikbaar. Dat bleek vanochtend uit hun advies aan informateur Schippers.

Segers benadrukte dat hij alleen wil praten "als de uitnodiging wordt gedragen door alle partijen". Hij verwees daarbij naar de uitspraak van D66-voorman Pechtold. Die noemde gisteren een coalitie met de ChistenUnie onwenselijk.

Volgens Segers moet de informateur de politieke wil van de andere partijen taxeren en dat moet dan leiden tot gesprekken tussen vier partijen die samen de meerderheid hebben. Volgens hem komen daarvoor zes partijen in aanmerking: VVD, CDA, D66, SP, PvdA en ChristenUnie.

Serieuzere poging VVD, CDA, D66, GroenLinks

Asscher heeft Schippers geadviseerd te kijken of het niet verstandig is "indringende gesprekken" te voeren met VVD en GroenLinks. Volgens hem moet er een serieuzere poging worden gedaan om "de meest logische coalitie" te vormen, namelijk van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

De PvdA-voorman vindt dat gisteren in het Kamerdebat niet duidelijk is geworden waar de onderhandelingen tussen deze vier partijen nu precies op zijn vastgelopen. Hij benadrukte dat de VVD de grootste partij is en dat CDA, D66 en GroenLinks alle drie winnaars waren bij de verkiezingen. "Inhoudelijk zijn wij misschien ook wel in staat om een regering te vormen, maar wij zijn niet bereid bij VVD, CDA en D66 aan te schuiven", zei Asscher.

Fractievoorzitters na gesprek met informateur Schippers

Minste blokkades

GroenLinks-leider Klaver noemde vanochtend de ChristenUnie een hele logische optie om mee te praten. Zijn advies aan de informateur is dat er een combinatie moet komen die kan zorgen voor een stabiele meerderheid in Eerste en Tweede Kamer. Volgens hem moet daarbij worden gezocht naar partijen "die elkaar de minste blokkades hebben opgelegd".

SGP-voorman Van der Staaij pleitte bij Schippers voor een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. 50Plus-leider Krol gaf als advies een coalitie te onderzoeken van VVD, CDA en D66 met ofwel de ChristenUnie ofwel de Partij voor de Dieren. Maar omdat die combinatie maar een heel krappe meerderheid zou hebben, vindt hij dat er nog een vijfde partij bij zou moeten en volgens hem is 50Plus dan een optie.

De nieuwe ronde van gesprekken is nodig, omdat maandag de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks klapten.