ANP

De aanvoerders van twaalf clubs in de eredivisie willen dat er niet meer op kunstgras wordt gevoetbald. Ze doen hun oproep in een manifest op de website van de VVCS, de belangenorganisatie van Nederlandse profvoetballers.

Volgens de captains is kunstgras slecht voor de kwaliteit en de ontwikkeling van het Nederlands voetbal en moet er alleen nog op natuurgras worden gespeeld. "Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken", benadrukt voormalig Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt.

Europese competities

"Het is niet voor niets dat in de Europese competities geen enkel team op kunstgras speelt", aldus de inmiddels gestopte Kuijt.

"Door zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden", meent Ajax-captain Davy Klaassen.

Davy Klaassen en Dirk Kuijt ANP

PSV-aanvoerder Luuk de Jong benoemt de lichamelijke gevolgen van het spelen op kunstgras. "Voor een voetballer die dat niet gewend is, levert het fysieke klachten op. Herstel na het spelen duurt ook langer!"

'Eredivisie kunstgrasvrij maken'

VVCS-directeur Danny Hesp maakte voor het manifest een rondgang langs de aanvoerders van alle achttien eredivisieclubs. "We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de eredivisie kunstgrasvrij te maken", vindt hij.

"Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal."

De VVCS wil dat er uitsluitend op natuurlijke grasvelden wordt gespeeld. Dat zou zelfs onderdeel moeten worden van de licentievoorwaarden.

Twaalf aanvoerders

Naast Kuijt, Klaassen en De Jong verzetten ook aanvoerders Stijn Schaars (sc Heerenveen), Ron Vlaar (AZ), Willem Janssen (FC Utrecht), Sander Duits (Go Ahead Eagles), Sergio Padt (FC Groningen), Gregor Breinburg (NEC), Guram Kashia (Vitesse), Jordens Peters (Willem II) en Stefan Thesker (FC Twente) zich tegen het spelen op kunstgras.

De captains van Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, Roda JC en Sparta Rotterdam hebben het manifest niet ondertekend. Die zes clubs spelen op kunstgras.

In de Jupiler League spelen twaalf van de twintig teams op 'plastic gras'.

STER reclame