Grunge-icoon Chris Cornell overleden, mogelijk zelfmoord

Aangepast op
Chris Cornell in 2014 tijdens een optreden in Zwitserland ANP

De zanger van Soundgarden, Chris Cornell, is overleden, meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van zijn zaakwaarnemer. De 52-jarige muzikant overleed in Detroit waar de band was voor een optreden.

Cornell is volgens zijn zaakwaarnemer in de nacht van woensdag op donderdag gestorven. Hij werd dood gevonden in de badkamer van zijn hotel in Detroit.

De doodsoorzaak is niet bekend. Volgens zijn zaakwaarnemer was het overlijden "plots en onverwacht". De politie houdt er rekening mee dat Cornell zelfmoord heeft gepleegd, maar wil niet zeggen waarom.

Seattle

Cornell richtte Soundgarden in 1984 op. De band wordt gezien als een van de grote grunge-bands. een alternatieve rockstroming uit Seattle, en verkocht miljoenen albums in de jaren 90. Grootste hit van Soundgarden was Black Hole Sun. Ook was hij betrokken bij Temple of the Dog, dat bestond uit hem en leden van het latere Pearl Jam.

Black Hole Sun

In 2006 schreef hij het nummer You Know My Name, dat de titelsong werd van de James Bondfilm Casino Royale. Het nummer ontbrak op het soundtrack-album van de film. Dat was bij een Bondproductie nog niet eerder voorgekomen.

"Het was mijn beslissing om het nummer op mijn eigen album uit te brengen, en niet op de soundtrack van de film", zei Cornell daarover tegen de BBC. "Ik vind dat het nummer van mij is."

Solo

Cornells typische stem werd alom geprezen. Na het uiteenvallen van Soundgarden in 1997 vormde hij Audioslave met leden van Rage Against The Machine. Ook heeft hij een tijd als solo-artiest opgetreden. In 2010 kwam Soundgarden weer bij elkaar.

De familie heeft gevraagd om de privacy te respecteren. Er wordt medisch onderzoek gedaan om de doodsoorzaak te achterhalen.