Jamie Morrison begint als bonscoach van de volleybalsters ANP

Giovanni Guidetti bracht de Nederlandse volleybalsters naar de wereldtop. Vierde op de Olympische Spelen, tweede op het EK. Maar opeens vertrok de gepassioneerde Italiaan. Deze week begint zijn opvolger: de Amerikaan Jamie Morrison. "Ik ben veel rustiger dan Gio."

De nieuwe bondscoach is net terug uit Japan, waar hij als assistent-coach van Guidetti bij VakifBank Istanbul de wereldtitel won. Daarvoor werkte hij als assistent van topcoaches als Hugh McCutcheon en Karch Kiraly. Nu staat Morrison op eigen benen. "Het is een andere rol, dat is een beetje wennen", erkent de coach.

"Ik ben direct na aankomst aan het werk gegaan. Ik ben met spelers gaan bellen, zorgen dat alles is geregeld. Ik wil de groep en de technische staf uitdagen om één procent beter te worden, elke dag."

Morrison wil volleybalsters uitdagen elke dag procent beter te worden

Als assistent van Guidetti bij de Turkse topclub VakifBank Istanbul heeft Morrison de ontwikkeling van Oranje nauwlettend kunnen volgen. Hij kent de werkwijze van de Italiaan tot in de finesses en weet bovendien maar al te goed welke erfenis Guidetti in Nederland achterlaat.

Mede om die reden wil Morrison niet te veel veranderen aan de werkwijze bij Oranje. "Ik weet dat Guidetti het goed heeft gedaan hier. Ik heb de bond en de spelers ook verteld dat dit een logische stap is, ik wil ze niet een heel andere kant op sturen. Mijn werkwijze zal lijken op de lijn van Gio, met wat kleine aanpassingen. Hopelijk blijven we min of meer hetzelfde pad volgen."

Logisch

Ligt de druk niet gelijk heel hoog bij Morrison? "Ik verdien deze kans, op basis van mijn tijd bij USA Volleybal. Als assistent had ik alles bereikt, alles gewonnen. Ik vind dit een logische stap."

Dan het eerste doel als bondscoach. Guidetti won in zijn eerste jaar zilver op het EK. Het volgende EK begint in september. "Dus goud is het doel dat we nastreven voor dit jaar", klinkt het overtuigend.

STER reclame