Klaver laat bij 'meetup' niets los over mislukken formatie

Klaver bij een 'Meetup' in Amsterdam, voor de Tweede Kamerverkiezingen ANP

GroenLinksleider Klaver wil ook aan zijn achterban niet vertellen waardoor volgens hem de formatie met VVD, CDA en D66 is mislukt. "Ook op straat zeggen ze tegen me 'ah, doe niet zo flauw'," zei Klaver bij de 'meetup'.

Maar hij vindt het niet netjes om nu toch te vertellen wat er op tafel lag. Dat zou tegen de afspraak met de andere partijen in gaan. "Je moet soms hardop kunnen denken", legde Klaver zijn achterban uit. "En wij hadden ook het vertrouwen bij de anderen dat zij daar geen misbruik van zouden maken."

Vluchtelingen en grenzen

Wel herhaalde hij het vluchtelingenstandpunt van GroenLinks uit de verkiezingscampagne. "Wij sturen mensen die uit de oorlog vluchten niet weg." De zaal reageerde daar instemmend op.

Klaver zegt dat het zijn inzet was om het vluchtelingen- en asielbeleid te verbeteren, omdat er nog dagelijks mensen omkomen op de Middellandse Zee en in overvolle centra wonen.

"Maar er zijn gewoon grenzen waar je als partij niet overheen wilt gaan", zei Klaver. "We willen dolgraag regeren maar niet tegen elke prijs." Waar die grens lag, wilde hij dus niet zeggen.

Concessies

Op vragen van de achterban antwoordde hij dat hij wel degelijk wilde meeregeren en bereid was om concessies te doen.

De 'meetup' in het Paard van Troje in Den Haag werd gisteren door GroenLinks georganiseerd zodat leden en kiezers vragen konden stellen over het mislukken van de formatie.

Er waren vanavond zo'n zevenhonderd mensen aanwezig. Ook via sociale media konden mensen vragen stellen, maar ze kregen dus niet overal antwoord op.