Willem Janssen (m) en Wout Brama (r) vieren de zege met het publiek
NOS VoetbalAangepast

Utrecht op rozen na zege in Heerenveen

FC Utrecht heeft een flinke stap gezet op weg naar de finale van de play-offs om een ticket voor de Europa League. De nummer vier van het reguliere seizoen won de eerste wedstrijd in de halve finales met 3-1 bij sc Heerenveen. Zaterdag is in Utrecht de return.

Nummer negen Heerenveen begon zonder Reza Ghoochannejhad. De topscorer had in de competitie in alle 34 duels een basisplaats, maar moest nu op de bank plaatsnemen omdat coach Jurgen Streppel na de teleurstellende resultaten van de afgelopen maanden voor een verdedigend systeem met maar twee aanvallers had gekozen.

Amrabat opent score

De Friezen beperkten zich aanvankelijk tot verdedigen en Utrecht mocht het spel maken. Na een kwartier leverde dat de 1-0 van Sofyan Amrabat op. De middenvelder maakte zijn eerste goal voor Utrecht, na een steekpass van Wout Brama, met een bekeken boogbal.

Vijf minuten later was het al 2-0. Yassin Ayoub werd bij een hoekschop compleet uit het oog verloren door de Heerenveen-defensie en kopte eenvoudig binnen.

Dat was het teken voor Heerenveen om de verdedigende stellingen te verlaten. Veel meer dan schoten van Stijn Schaars (naast) en Sam Larsson (voorlangs) leverde het bescheiden offensief voor rust niet op.

Eerste treffer Ødegaard

De thuisploeg, met de 16-jarige Kik Pierie als invaller, speelde na rust met meer bezieling. Utrecht stond onder druk en na ruim een uur liet Martin Ødegaard met een schuiver zijn eerste Heerenveen-treffer aantekenen.

Heerenveen bleef de aanval zoeken en Sam Larsson (paal) en Stefano Marzo (slappe rebound) waren dicht bij de 2-2. De treffer viel via een artistiek hakje van Sébastien Haller echter aan de andere kant. In het vervolg was Richairo Zivkovic met een kopbal tegen de paal nog dicht bij de 4-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl