NOS NieuwsAangepast

21 hondensoorten officieel gevaarlijk, eigenaar moet op cursus

Eigenaren van gevaarlijke honden moeten verplicht op cursus met hun hond. Dat heeft staatssecretaris Van Dam besloten omdat de afgelopen jaren het aantal bijtincidenten flink is toegenomen.

Het gaat om 21 soorten of kruisingen met die soorten. De cursusplicht gaat begin volgend jaar in.

Van Dam wil ook een meldpunt en een registratiesysteem waar de politie en burgers ernstige gevallen van hondenagressie of misdragingen van de eigenaar kunnen aanmelden.

Honden die zonder aanleiding een mens aanvallen worden afgemaakt, tenzij het zou kunnen dat het dier is opgehitst of er andere verzachtende omstandigheden zijn. Het betreffende asiel neemt dat besluit.

Gemeenten kunnen bepaalde hondeneigenaren al een houd- of gebiedsverbod opleggen. Van Dam wil dat gemeenten ook in het algemeen gevaarlijke honden mogen verbieden in bijvoorbeeld speeltuinen of parkjes.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan het zwaarder straffen van het ophitsen van een dier naar een mens of een ander dier.

Handel en fokkers

De illegale hondenhandel veroorzaakt veel dierenleed en gevaar voor hondsdolheid. Daarom wordt het systeem van de hondenchip verbeterd en komt er een verplicht EU-paspoort voor nieuwgeboren en geïmporteerde honden.

Ook komt er op termijn een witte lijst met alleen fokkers die zich aan de regels houden zodat de consument beter kan kiezen, en malafide handelaren minder honden kunnen verkopen.

Het hele systeem moet er ook toe leiden dat fokkers die expres honden fokken die agressief zijn, eerder kunnen worden opgespoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl