Fraile wint elfde etappe Giro, Dumoulin blijft in roze

Omar Fraile AFP

Omar Fraile heeft de elfde rit in de Giro d'Italia op zijn naam gebracht. De Spanjaard won in de rit tussen Florence en Bagna di Romagna de sprint van het restant van een omvangrijke kopgroep, die al vroeg in de koers was ontstaan.

1/1Fraile bekroont topdag met etappezege Giro

Fraile (Dimension Data) reed eerder met Mikel Landa al lange tijd voor de groep vluchters uit. Hij werd ingerekend, maar na de laatste beklimming nam hij met Rui Costa en Pierre Rolland weer de leiding, waarna Tanel Kangert zich kort voor de finish bij dat drietal voegde.

Tom Dumoulin eindigde op ruim anderhalve minuut, maar blijft in het bezit van de roze trui. Steven Kruijswijk haakte af tijdens de laatste klim en viel weg uit de toptien van het klassement, waarin Bauke Mollema op de derde plaats blijft staan.

Engels: teleurstelling mag er zijn, maar meteen verder kijken

Voor Fraile, die meer dan honderd kilometer in de aanval reed, is het zijn eerste zege op WorldTour-niveau. In 2015 won hij wel de Ronde van de Apennijnen en een rit in de Vierdaagse van Duinkerke.

Donderdag staat de langste etappe van deze editie van de Ronde van Italiƫ op het programma. Het lijkt een uitgelezen kans voor de sprinters. In de 229 kilometer lange rit zitten twee kleine klimmetjes, waarna het peloton zich kan gaan opmaken voor een massasprint.

1/2Uitslag etappe 11 NOS
2/2Algemeen klassement na elfde etappe NOS