Poetin: achterlijke beschuldiging, Trump verklapte niets

Reuters

De Russische president Poetin ontkent stellig dat zijn Amerikaanse collega Trump geheimen heeft verklapt.

"Poetin zei dat hij de ophef in eerste instantie wel grappig vond, maar dat hij nu toch wel bezorgd is", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Hij voegde daaraan toe: omdat niet te voorspellen is waar mensen - die zulke onzin produceren - nog meer mee kunnen komen."

Poetin spreekt van een "politieke schizofrenie" in de verhoudingen tussen de twee grootmachten.

'Uit humanitair oogpunt'

Trump heeft overigens al erkend dat dat hij geheime informatie deelde met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. De Amerikaanse president zei daar direct bij dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij deed het uit "humanitair oogpunt".

Poetin zegt dat Rusland bereid is de inhoud van het gesprek tussen Lavrov en Trump te delen met Amerikaanse politici, als dat zou helpen hen gerust te stellen. Maar het valt volgens Godfroid te betwijfelen of daar veel nieuws uit komt. "Het is niet echt uitzonderlijk dat Poetin Trump de hand boven het hoofd houdt."

De Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin EPA

De Russische president heeft er belang bij dat Trump in het Witte Huis blijft zitten. "Allereerst vinden ze het prettig dat daar een president zit die moeilijk functioneert. Dat versterkt immers de positie van Rusland", zegt Godfroid. Het Kremlin vreest dat als Trump het Witte Huis moet verlaten er mogelijk een president komt die zich veel harder opstelt.

Trump heeft meerdere malen duidelijk gemaakt dat hij een goede relatie wil hebben Moskou. Er loopt zelfs een FBI onderzoek naar de banden tussen Trumps campagneteam en Rusland.

'Achterlijk of gevaarlijk'

"De verhoudingen met het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn helemaal niet zo slecht", zegt Godfroid. De Russische president heeft vooral kritiek op Amerikaanse politici in de Senaat en het Congres. Die willen volgens hem de anti-Russische sentimenten aanwakkeren. "Poetin gaf geen namen, maar noemde ze achterlijk of gevaarlijk."