NOS Nieuws

Nederlands energiebedrijf meldde in maart aanvalspoging met gijzelsoftware

Bij een bedrijf in de Nederlandse energiesector is in maart een poging gedaan om gijzelsoftware te verspreiden. Dat bevestigt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) na berichtgeving van het ANP. Volgens het NCSC is het bedrijf van vitaal belang voor de Nederlandse energievoorziening.

Een woordvoerder benadrukt dat dit niet betekent dat er ook schade is aangericht. "Daar mag ik niks over zeggen." In totaal heeft het NCSC in de eerste drie maanden van 2017 116 meldingen geregistreerd.

Het NCSC is de plek waar ministeries, Rijkswaterstaat, Schiphol en de Rotterdamse haven cyberaanvallen melden. Ook energiebedrijven, banken, nucleaire en chemische bedrijven doen meldingen aan het NCSC. Van deze organisaties wordt gevonden dat ze van vitaal belang zijn voor Nederland.

Verdacht mailtje

"We krijgen al een melding binnen op het moment dat een medewerker een verdachte mail signaleert en denkt dat er mogelijk sprake is van bijvoorbeeld ransomware", zegt de woordvoerder. Welke organisaties doelwit zijn geweest is niet duidelijk, daar mag het NCSC niets over zeggen.

De cijfers komen een paar dagen na de grote ransomware-aanval van WannaCry. Volgens beveiligingsbedrijf McAfee zijn daarbij tot nu toe 331.000 computers geïnfecteerd, waarvan 118 in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl