ABN Amro schrapt minder topfuncties

Een medewerker bij het hoofdkantoor van ABN Amro ANP

ABN Amro heeft minder diep gesneden in het aantal topfuncties dan eerder aangekondigd. De bank wilde van 100 naar 40 topmanagers, maar dat zijn er 72 geworden.

"We hebben ooit over een top 40 gesproken, maar we hebben later een andere afweging gemaakt", zegt Kees van Dijkhuizen, die begin dit jaar Gerrit Zalm opvolgde als topman. Hij wijst erop dat er ook managementlagen in het bedrijf zijn samengevoegd.

Volgens hem is er nog altijd substantieel in de top gesneden. "Concreet komt het neer op een loonkostendaling van zo'n 40 procent."

Vertrekpremie

Er zijn 29 topmanagers ontslagen. Zij krijgen samen een vertrekpremie mee van 11 tot 12 miljoen euro. "Dat is veel geld, zeker", zegt Van Dijkhuizen. "Maar het is gebaseerd op afspraken die met deze mensen in 2009 gemaakt zijn, die ook goedgekeurd zijn door het ministerie van Financiën."

Tussen 2015 en 2020 verdwijnen er 3500 banen bij de bank. Voor die reorganisatie is meer dan 300 miljoen euro gereserveerd.

Door de reorganisatie is het aandeel vrouwen in de top bij ABN Amro gestegen van 23 naar 40 procent.

Deze week maakte de bank bekend dat de raad van bestuur wordt versterkt met een nieuwe financieel directeur en een nieuwe zogeheten risico-directeur. Clifford Abrahams wordt chief financial officer en Tanja Cuppen chief risk officer. In de driekoppige raad van bestuur zit dus straks een vrouw, en daarmee scoort de bank boven het quotum van 30 procent vrouwen in de top.

Winst

ABN Amro maakte vanochtend bekend dat de nettowinst over het eerste kwartaal is gestegen van 475 miljoen naar 615 miljoen euro. Ook verkocht de bank meer hypotheken. Vanwege de aantrekkende economie hoeft de bank minder geld apart te zetten voor leningen die niet worden terugbetaald.

Een kwart van alle nieuwe verstrekte hypotheken kwam afgelopen kwartaal van ABN Amro vandaan. Daar verdient de bank goed aan, ook nu de rente laag staat.

"Voor de klant is het heel fijn dat ze een heel lage rente moeten betalen, van twee à drie procent. Wij trekken dat geld veel goedkoper aan, dus daar kunnen wij nog een nette marge op maken."