'Pact tussen Dumoulin en Mollema zou mooi zijn'

AFP

Oud-wielrenner Maarten Tjallingii is ervan overtuigd dat Tom Dumoulin in de resterende elf etappes in de Giro de roze trui veilig kan stellen. Wellicht met hulp van Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

"Een bondgenootschap." Tjallingii ziet het al helemaal voor zich. "Tom moet het roze verdedigen en dan zijn er allemaal etappes die verdeeld kunnen worden onder bijvoorbeeld de andere Nederlanders. Dat zou je als tactiek kunnen overwegen tegen Nairo Quintana."

Tjallingii denkt aan pact tussen Dumoulin en Mollema

De Colombiaan heeft 2.23 achterstand op Dumoulin, maar zou die tijd goed kunnen maken in de bergen. En daar komen er nog genoeg van. Ook vandaag. Mollema moet 2.38 goedmaken en zal ook de aanval openen. Maar stel: hij krijgt Dumoulin mee en Quintana moet passen, dan komt het scenario van Tjallingii om de hoek kijken.

"Ze kunnen dan samenwerken om Quintana verder te lossen", legt de wieleranalist van de NOS uit. "Dan behoudt Dumoulin het roze en laat hij Mollema de etappe winnen. Maar dat zou ook met Kruijswijk (die 5.19 moet goedmaken) kunnen gebeuren."

Er is alleen een probleem: het mag niet. Tjallingii: "Nee, maar het gebeurt wel. En nu zijn het Nederlanders onder elkaar. Dat praat wat makkelijker en Quintana zal het niet verstaan. Het moet alleen niet op camera te horen of te zien zijn."

Kruijswijk en Contador

Volgens Tjallingii gebeurde het twee jaar geleden ook met Kruijswijk. "Hij mocht van Alberto Contador de etappe winnen, alleen gooide Mikel Landa toen roet in het eten. Maar Contador liep wel uit op Fabio Aru."

Giro 2015: Landa wint rit, Kruijswijk wordt tweede
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Is Quintana echt zoveel beter dan Dumoulin in de bergen? "Niet veel beter, maar hij kan veel beter versnellen en dus de aanval openen. Tom moet van doel naar doel rijden en in een ritme komen. Soms zal hij 'm dan even moeten laten gaan om dan later weer aan te sluiten."

Dat Dumoulin gisteren het roze veroverde, is "fabelachtig goed" volgens Tjallingii. "Hij moet nu van dag tot dag rijden. Telkens je doel halen en niet bezig zijn met de eindzege. Er kan nog zoveel gebeuren. Echt."

Ongenaakbare Dumoulin pakt leiderstrui in Giro