Nederland op 25 dagzeges en 30 roze truien in Giro

Tom Dumoulin tijdens tijdrit in Giro Getty

Met zijn tijdritzege in de honderdste Giro d'Italia heeft Tom Dumoulin het aantal Nederlandse dagsuccessen in de gerenommeerde wielerronde op 25 gebracht.

De Sunweb-renner, die zijn triomftocht van gisteren lardeerde met de verovering van het roze leiderstricot, was vorig jaar ook al verantwoordelijk geweest voor ritzege 24. Hij won toen de race tegen de klok in Apeldoorn, zijn eerste dagsucces in de Giro.

Als vandaag in Firenze het startschot klinkt zal het voor de dertigste keer zijn dat er een Nederlander in het roze aan een Giro-etappe begint. Voor Dumoulin niets nieuws: hij heeft al zes keer eerder een dag lang de befaamde leiderstrui om zijn schouders mogen dragen. Net iets minder vaak dan Erik Breukink, die in 1987 en 1989 acht roze truien verzamelde. Wim van Est opende de reeks in 1953.

Joop Zoetemelk, winnaar van de Tour de France in 1980 ANP

Garderobe

Gevoegd bij zijn zes rode truien uit de Vuelta a España staat Dumoulin nu op dertien leiderstruien in grote wielerronden. Alleen Joop Zoetemelk (37 stuks, 22 Tour en 15 Vuelta) en René Pijnen (18 exemplaren, allemaal in Spanje) fietsten een grotere garderobe bij elkaar.

Het is overigens voor het eerst sinds de Tour de France van 29 jaar geleden dat er twee Nederlanders in een grote wielerronde in de topdrie van het algemeen klassement staan.

In de Giro zijn dat op dit moment Dumoulin en Bauke Mollema, die zich gisteren heeft opgewerkt naar de derde plaats. In 1988 stonden Jelle Nijdam en Erik Breukink na de achtste etappe tweede en derde in de Tour.