'Trump vroeg om einde van FBI-onderzoek naar Flynn'

Donald Trump en James Comey EPA

President Trump heeft de vorige week ontslagen FBI-topman Comey in februari gevraagd om het onderzoek naar Trumps toenmalige veiligheidsadviseur, Michael Flynn, te staken. The New York Times heeft informatie gekregen over een memo van Comey waarin staat dat Trump dat verzoek bij hem heeft neergelegd toen Comey Trump bezocht in het Witte Huis.

"Ik hoop dat je dit kunt laten varen", zou Trump letterlijk tegen Comey hebben gezegd. Ook zou de president Flynn "een goede vent" hebben genoemd, die niets fout had gedaan. CNN meldt verder dat Trump vice-president Pence en minister van Justitie Sessions had gevraagd om zijn kantoor te verlaten, zodat hij Comey onder vier ogen kon spreken.

Trump: ik hoop dat je dit kan laten varen

Volgens The New York Times bewijst de memo van Comey dat Trump zich actief bemoeide met het FBI-onderzoek naar de banden tussen vertrouwelingen van Trump en Rusland. Flynn stapte in februari op nadat openbaar was geworden dat hij nog voor zijn benoeming contact had gehad met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Comey werd op zijn beurt vorige week ontslagen door Trump. Die vond dat de FBI-baas slecht functioneerde en dat het vertrouwen in de federale politie moest worden hersteld. Critici denken dat het ontslag te maken heeft met het onderzoek naar connecties met Rusland.

'Nooit om gevraagd'

Comey maakte direct na zijn gesprek met Trump op 14 februari aantekeningen voor zichzelf. Vertrouwelingen van de ontslagen FBI-topman hebben daarover nu The New York Times ingelicht.

Het Witte Huis spreekt de weergave van de krant met klem tegen. "De president heeft Comey of wie dan ook nooit gevraagd om een onderzoek te beëindigen, ook niet het onderzoek naar Michael Flynn", staat in een verklaring.

Dit versterkt de indruk dat het ontslag van Comey ook bedoeld was om het FBI-onderzoek te saboteren.

Arjen van der Horst, correspondent in Washington

Correspondent Arjen van der Horst noemt de onthulling van The New York Times "in potentie heel schadelijk". "Als dit klopt, begeeft Trump zich op heel glad ijs", zegt hij. "Dat zou betekenen dat hij probeerde om het FBI-onderzoek, waarin Flynn centraal staat, te beïnvloeden. En dat versterkt weer de indruk dat het ontslag van Comey ook bedoeld was om het FBI-onderzoek te saboteren."

Een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden zegt dat het verhaal "vragen oproept" over de rol van Trump. De voorzitter heeft interim-FBI-directeur McCabe gevraagd om alle notities en notulen van communicatie tussen Trump en Comey openbaar te maken.

Trump raakte gisteren ook in opspraak door een andere onthulling van The New York Times: zo zou de geheime informatie die hij deelde met de Russische minister Lavrov, afkomstig zijn geweest uit Israël. Trump zou door zijn handelen een Israëlische bron in gevaar hebben gebracht.