Mark (links) en Toon (rechts) proberen een kaartje voor de finale te scoren NOS

Wel een privévliegtuig, maar (nog) geen kaartje voor Ajax-Manchester

time icon Aangepast

Duizenden Ajax-supporters zaten vanmorgen voor de computer, want vanaf 10.00 uur konden seizoenkaarthouders van Ajax kaarten kopen voor de finale van de Europa League. En zoals verwacht, ging het snel. Binnen 25 minuten waren alle kaarten voor het duel tegen Manchester United uitverkocht.

Ook de twee vrienden Toon van Wijk en Mark Wielhouwer zaten al ruim voor tienen klaar. Ze hadden eerder al twee kaarten gekocht op de vrije markt, toen Mark het gevoel had dat Ajax weleens in die finale zou kunnen komen. Dat kostte toen 500 euro.

"Die kaarten heb ik op Marktplaats gezet, want we hopen nu kaarten via de club te kunnen kopen", zegt Mark. Toon vult aan: "we zagen die hype op Marktplaats, dus ik dacht: wij gaan het er ook voor de grap op zetten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ajax-fans op kaartjesjacht

En dat kan een lucratieve handel zijn, merkten de heren. "De prijzen vlogen de pan uit. Het hoogste bod op onze kaartjes is nu 7000 euro. Dan krijg je twee kaarten, met een rechtstreekse vlucht heen en terug, inclusief twee overnachtingen. Het is dus, zeg maar, volledig verzorgd", lacht Toon. Hij voegt eraan toe dat ze in de tussentijd "iemand hadden gevonden die een heel vliegtuig had gehuurd".

Privévliegtuig

Die iemand is Niels Hoffmann. Hij huurde het vliegtuig omdat er nauwelijks nog rechtstreekse vluchten beschikbaar zijn naar de Zweedse hoofdstad. "Ik wilde zelf op een normale manier naar Stockholm, zonder dat ik moest overstappen of dat ik 15 uur onderweg zou zijn. Toen dacht ik: je kan een auto huren, dan kan een vliegtuig toch ook?"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ajax-fan huurt vliegtuig voor finale Europa League

Dat is uiteindelijk gelukt. Kosten: ruim 100.000 euro. "Dan heb je 189 zitplaatsen, een rechtstreekse vlucht in een Boeing 737-800. Ik heb niet veel verstand van vliegtuigen, maar het schijnt een van de nieuwste toestellen te zijn", zegt Hoffman. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, maar hij verwacht dat het toestel snel vol zit.

Hij heeft zelf nog wel iets anders aan zijn hoofd: "Ik heb nog geen kaartje om het stadion in te komen. Daar moet ik me nog even hard voor gaan maken. En anders ga ik sowieso naar Stockholm. Dan ga ik maar op het plein staan juichen daar."

Hooligans

Voor Toon en Mark liep de kaartverkoop vanochtend op een teleurstelling uit. De wachtrij was te groot en ze kwamen er niet doorheen. De kaartjes die ze op Marktplaats hebben gezet, gaan er weer af. Ook als er nog een heel hoog bedrag voor wordt geboden. Ze willen per se de wedstrijd zien.

Toon: "Of er moet zo'n enorm gek bedrag geboden worden..." Mark onderbreekt hem: "Nou, dan nog niet hoor." Toon: "precies, eigenlijk niet", lacht hij. "We zijn te veel Amsterdammer en Ajacied om dat te laten schieten."

De twee vrienden kunnen in ieder geval samen naar de finale, toch hadden ze liever twee kaartjes via de club weten te bemachtigen. "Voor hetzelfde geld zitten we naast een paar Manchester hooligans", lacht Mark. "Dat zou zomaar kunnen, dan zitten we toch liever bij onze Ajax-vrienden", zegt Toon.

STER Reclame