De helm van Bakx bij de uitvaart in Tilburg
NOS Nieuws

Forse celstraffen geëist voor doodschieten van politieman op Bonaire

De Venezolaan die in augustus bij een mislukte roofoverval op Bonaire politieagent Ferry Bakx doodschoot, moet volgens het Openbaar Ministerie 25 jaar de cel in. Vijf landgenoten die bij hem waren, hoorden 15 tot 18 jaar cel eisen. Tegen een zevende verdachte, een man uit Bonaire die de roof bedacht, werd 20 jaar geëist.

De eis van de officier komt op de tweede dag van het proces in Kralendijk. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak die het eiland vorig jaar op z'n kop zette.

Achtervolging

Agent Bakx en zijn collega's waren via de meldkamer naar een woningoverval gedirigeerd. Bij aankomst van de politie werd geschoten. De daders sloegen op de vlucht, een aantal politiemensen zette de achtervolging in. Daarbij struikelde Bakx, waarop de 21-jarige overvaller G. de agent in zijn achterhoofd schoot.

De verdachte bekende het doodschieten van Bakx gisteren tijdens de eerste zittingsdag.

Tijdens de behandeling van de zaak werd duidelijk dat de Venezolaanse achtergrond van de verdachten een belangrijke rol heeft gespeeld. Volgens schutter G. stelt de politie in Venezuela bij een aanhouding of achtervolging geen vragen, maar word je meteen doodgeschoten. De andere verdachten noemden de slechte situatie in hun land als motief om naar Bonaire te komen voor een klus.

Cocaïne

Die klus was het verkopen van twee kilo cocaïne op Bonaire. Dat lukte niet meteen waardoor de mannen in geldnood kwamen. Ze besloten een rijke familie te overvallen waarbij Bakx dus werd gedood.

Op de laatste zittingsdag zal de verdediging haar pleidooien houden. Daarna reageert het Openbaar Ministerie en hebben de verdachten het laatste woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl