ANP

Uganda heeft een vertoning van de Nederlandse film De Eetclub verboden, omdat die homoseksualiteit zou verheerlijken. Dat is verboden in het Afrikaanse land.

De voorstelling maakte onderdeel uit van het Europese filmfestival in de hoofdstad Kampala. Een Ugandese filmcommissie heeft De Eetclub van tevoren gekeken om hem te keuren en zegt dat er strafbare dingen in te zien zijn.

Seksscènes

Volgens de commissie is er in verschillende scènes homoseksualiteit te zien of wordt erover gesproken. "In de tien minuten dat twee vrouwen homoseksualiteit verheerlijken zeggen zij dat het huwelijk (waarschijnlijk met mannen) zwaar is! Dat gaat tegen de Ugandese waarden in", schrijft de commissie in een rapport, dat op Facebook is gezet door de Nederlandse ambassade in Uganda.

De commissie stoort zich er verder onder meer aan dat twee volwassenen zoenen waar kinderen bij zijn, er veel alcohol wordt gedronken en er seksscènes te zien zijn.

De Nederlandse ambassade betreurt het besluit en trekt zich terug als deelnemer aan het festival.

De Eetclub

De thriller De Eetclub, naar een bestseller van Saskia Noort, gaat over intriges binnen een vriendengroep in een exclusieve villawijk.

De hoofdrollen worden gespeeld door Bracha van Doesburgh, Thom Hoffman en Mark van Eeuwen.

STER reclame