McMaster staat de pers te woord in het Witte Huis AFP

President Trump heeft "volledig gepast" gehandeld bij het geven van gevoelige informatie aan de Russen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsadviseur McMaster gezegd op een persconferentie. Hij reageerde op een bericht van The Washington Post dat Trump geheime informatie aan de Russen heeft gegeven die de VS onder strikte geheimhouding van een bondgenoot had gekregen. Trump zou daarmee een cruciale bron voor informatie over de terreurgroep IS in gevaar hebben gebracht.

McMaster bleef zeggen dat er niets mee mis was zonder te zeggen of het echt om geheime informatie ging. Volgens hem deelde Trump informatie over een terreurdreiging gericht tegen zowel de Russen als de Amerikanen en was de nationale veiligheid niet in gevaar. Trump wist niet eens waar die informatie vandaan kwam, zei McMaster.

Gisteren nog zei McMaster dat het hele verhaal in The Washington Post niet klopte, zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst. Vandaag leek Trump te bevestigen wat The Washington Post meldde; hij twitterde dat hij het recht heeft informatie over terrorisme met de Russen te delen. Daarmee stond McMaster volgens Van der Horst in zijn hemd.

'Onmogelijk verhaal'

Een journalist vroeg McMaster daarom of hij nog achter zijn verklaring van gisteren stond. McMaster beaamde dat. Het verhaal uit The Washington Post klopte niet omdat het suggereerde dat Trump iets verkeerd had gedaan en dat hij de nationale veiligheid in gevaar had gebracht. Volgens McMaster is dat niet zo en zijn er geen vertrouwelijke bronnen of methodes onthuld aan de Russen.

Volgens Van der Horst is het probleem dat The Washington Post dat ook helemaal niet beweert. De krant beweerde alleen dat Trump zeer gevoelige informatie van een bondgenoot met de Russen had gedeeld en dat die bondgenoot de expliciete voorwaarde had gesteld dat niemand anders die informatie zou krijgen. Het lijkt erop dat dat wel gebeurd is, zegt Van der Horst.

De correspondent spreekt van "de dagelijkse dosis verbale acrobatiek van het Witte Huis".

Op de persconferentie hamerde McMaster erop dat het échte gevaar bestaat uit de lekken uit de inlichtingendiensten. Er wordt al sinds januari heftig gelekt vanuit de CIA en de FBI, zegt Van der Horst. De inlichtingendiensten staan op zeer gespannen voet met de president.

STER reclame