Naomi Wouda
NOS NieuwsAangepast

Muggenplaag in Stavoren, 'fietsen met je ogen bijna dicht'

Het liefst heb ik overdag mijn slaapkamerraam open, maar dat kan nu niet.

Naomi Wouda in Stavoren

Boven het Friese Elfstedenstadje Stavoren 'dansen' sinds dit weekend honderdduizenden muggen. De wolken van insecten vliegen boven bomen en zitten volgens inwoonster Naomi Wouda "echt overal".

"De mannetjesmuggen proberen indruk te maken op de vrouwtjesmuggen. Ze doen dus een soort paringsdans", legt Peter Koomen, conservator bij het Natuurmuseum Fryslân, vanochtend uit in het NOS Radio 1 Journaal.

De muggen hebben dit jaar lang gewacht met ontpoppen. "We hadden te maken met een koel voorjaar. Als het dan opeens warm wordt, komen ze massaal uit die pop en ontstaan er enorme wolken."

Muggenplaag Stavoren

Naomi Wouda (23) woont in Stavoren. "Het is echt heel erg", vertelt ze. "Op de fiets kan je niet praten en eigenlijk moet je ook je ogen dichthouden." Ze kan zich niet herinneren dat het eerder zo erg is geweest.

Conservator Koomen geeft toe dat het nu erg spectaculair is. "De mannetjes zoeken ieder jaar een hoog punt uit om te paren. Dat kan boven de plaatselijke dijk zijn, boven zeilschepen of zoals nu, boven bomen in Stavoren. Het komt dus vaker voor, maar nu is het boven een gebied waar veel mensen wonen."

Naomi Wouda
Duizenden muggen op een muur in Stavoren

Overlast

En dat zorgt voor de nodige overlast. Naomi: "Ik las gister dat de muggen eigenlijk niet voor overlast zorgen, maar dat is echt niet waar. Ze zitten overal, op kozijnen, auto's, deuren. Het liefst heb ik overdag mijn slaapkamerraam open, maar dat kan nu echt niet."

De 80-jarige Anneke Visser woont ook in Stavoren. "Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt", vertelt ze. "Het is heel vervelend. Ook al steken ze gelukkig niet, ze gaan wel op je lichaam zitten. We kunnen dus wel naar buiten, maar moeten er goed op letten dat we onze deuren en ramen dichthouden."

Naomi Wouda
Muggenpoep die de insecten in Stavoren achterlaten

De plaag is maar van korte duur, want als de vrouwtjes hun eitjes in het IJsselmeer hebben gelegd, sterven ze. Maar tot die tijd even geen gezellige gesprekjes op de fiets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl