Tom Dumoulin is de nieuwe leider in de Giro
NOS WielrennenAangepast

Ongenaakbare Dumoulin pakt leiderstrui in Giro

Tom Dumoulin heeft op ongenaakbare wijze toegeslagen in de tiende etappe van de Giro d'Italia. De Sunweb-coureur won met overmacht de tijdrit over 39,8 kilometer en nam de leiderstrui over van Nairo Quintana.

Dumoulin had vooraf al geconstateerd dat het heuvelachtige parcours hem op het lijf geschreven was, maar dat hij de concurrentie zo de vernieling in zou gaan rijden, moet zelfs de Limburgse specialist verbaasd hebben.

Quintana begon de klus van vandaag in het roze, maar was zijn dertig seconden voorsprong op Dumoulin al bij het eerste meetpunt na 9,8 kilometer kwijt. Uiteindelijk moest de Movistar-kopman bijna drie minuten toegeven op zijn Nederlandse rivaal.

Ook Thibaut Pinot, die net voor Dumoulin op de tweede plaats stond en doorgaans wel raad weet met een race tegen de klok, verloor veel terrein: 2.52. De Fransman leverde in het klassement twee plekken in.

Geraint Thomas, een van de slachtoffers van de valpartij van zaterdag die Wilco Kelderman tot opgave dwong, bleek weer voldoende hersteld voor een topprestatie. De Brit werd op 49 seconden knap tweede, net voor de Luxemburger Bob Jungels, die eerder deze Giro vijf dagen het roze droeg.

• NOS
    Uitslag tiende etappe
  • NOS
    Klassement na tiende etappe

De Wit-Rus Vasil Kirijenka, in 2015 wereldkampioen tijdrijden, verloor kostbare tijd na een val in een bocht vlak voor de finish.

Mollema naar derde plaats

Bauke Mollema (Trek) schoof dankzij een uitstekende tijdrit - hij werd tiende op 2.17 van de winnaar - in het algemeen klassement op naar de derde plaats achter zijn landgenoot en Quintana. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo), twintigste vandaag op 2.43 van Dumoulin, handhaafde zich op de tiende plaats.