Ongenaakbare Dumoulin pakt leiderstrui in Giro

AFP

Tom Dumoulin heeft op ongenaakbare wijze toegeslagen in de tiende etappe van de Giro d'Italia. De Sunweb-coureur won met overmacht de tijdrit over 39,8 kilometer en nam de leiderstrui over van Nairo Quintana.

Dumoulin had vooraf al geconstateerd dat het heuvelachtige parcours hem op het lijf geschreven was, maar dat hij de concurrentie zo de vernieling in zou gaan rijden, moet zelfs de Limburgse specialist verbaasd hebben.

1/4Ongenaakbare Dumoulin pakt leiderstrui in Giro
2/4Dumoulin blijft nuchter: blijft gevecht tot Milaan
3/4Duimpje omhoog: het roze is van Dumoulin
4/4Trainer Helmantel over Dumoulin: er straalde echt kracht uit

Quintana begon de klus van vandaag in het roze, maar was zijn dertig seconden voorsprong op Dumoulin al bij het eerste meetpunt na 9,8 kilometer kwijt. Uiteindelijk moest de Movistar-kopman bijna drie minuten toegeven op zijn Nederlandse rivaal.

Ook Thibaut Pinot, die net voor Dumoulin op de tweede plaats stond en doorgaans wel raad weet met een race tegen de klok, verloor veel terrein: 2.52. De Fransman leverde in het klassement twee plekken in.

Geraint Thomas, een van de slachtoffers van de valpartij van zaterdag die Wilco Kelderman tot opgave dwong, bleek weer voldoende hersteld voor een topprestatie. De Brit werd op 49 seconden knap tweede, net voor de Luxemburger Bob Jungels, die eerder deze Giro vijf dagen het roze droeg.

1/2Uitslag tiende etappe NOS
2/2Klassement na tiende etappe NOS

De Wit-Rus Vasil Kirijenka, in 2015 wereldkampioen tijdrijden, verloor kostbare tijd na een val in een bocht vlak voor de finish.

Mollema naar derde plaats

Bauke Mollema (Trek) schoof dankzij een uitstekende tijdrit - hij werd tiende op 2.17 van de winnaar - in het algemeen klassement op naar de derde plaats achter zijn landgenoot en Quintana. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo), twintigste vandaag op 2.43 van Dumoulin, handhaafde zich op de tiende plaats.

1/4Mollema: gat met Dumoulin is groter dan verwacht
2/4Kruijswijk wil nog niet aan nieuw aanvalsplan denken
3/4Van Emden eindigt in top-10 met 'uitdagende tijd'
4/4Keizer ging wel voluit in tijdrit