Majka pakt geel in bergrit Ronde van Californië

Rafal Majka (r) verslaat George Bennett in de sprint bergop AFP

Rafal Majka heeft de tweede etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Pool (Bora) bleef op de aankomst bergop in San Jose de Nieuw-Zeelander George Bennett van Lotto-Jumbo voor in de sprint. De Amerikaan Ian Boswell (Sky) werd op zeven seconden derde.

Robert Gesink (Lotto-Jumbo) kwam 37 seconden na Majka als eerste van de achtervolgende groep over de streep. Sam Oomen (Sunweb) werd achtste.

Majka, Bennett en Boswell waren met de Australiër Lachlan Morton van Dimension Data weggereden uit het peloton bij de beklimming van Mount Hamilton, een berg uit de buitencategorie, in achtervolging op een drietal koplopers.

Op de slotklim toonde Majka zich de sterkste. Hij pareerde aanvallen van Morton en Bennett en hield in een sprintje om de zege de Nieuw-Zeelander net achter zich.

Majka nam de leiderstrui over van Marcel Kittel, die maandag de eerste etappe had gewonnen. Gesink staat nu vijfde in het algemeen klassement, op 48 seconden van de Pool. Oomen heeft dezelfde achterstand en staat zevende.

De gehavende Toms Skujins na zijn val Getty Images

Toms Skujins, een van de vroege vluchters, kwam in de afdaling van Mount Hamilton akelig hard ten val. De Let probeerde direct weer op te stappen, maar de klap had hem zo door elkaar geschud dat hij meteen van zijn fiets viel.

De renner van Cannondale liep verdwaasd over de weg en werd bijna aangereden door dalende renners. Wonderlijk genoeg stapte hij daarna toch nog op de fiets en vervolgde zijn weg, voordat gezond verstand de overhand kreeg en hij in een volgauto stapte.

Skujins hield schaafwonden, een hersenschudding en een gebroken sleutelbeen aan de klap over. "Ik voel me goed", zei Skujins blijmoedig na onderzoek in een ziekenhuis. "Ik wil iedereen bedanken voor alle berichten. Verwacht alleen geen reactie, want ik mag niet naar mijn telefoon kijken."