Getty Images

Grijpt Tom Dumoulin dinsdag de macht in de Giro d'Italia? De Limburger hoopt in de tiende etappe van de Giro d'Italia, een tijdrit over veertig kilometer, toe te slaan.

Het vertrouwen bij de nummer drie van het klassement is groot sinds zijn optreden in de negende etappe, waarin hij bergop een stabiele indruk maakte.

Bovendien is Dumoulin te spreken over het parcours van de tijdrit, van Foligno naar Montefalco, in de regio Umbrië. "Als ik zelf een parcours zou uittekenen, dan zou het zo ongeveer zijn", zei de Sunweb-kopman maandag na zijn verkenningstocht op de tweede rustdag in de Giro.

Veel vertrouwen in machtsgreep Dumoulin in Giro

Om de leiderstrui te pakken moet Dumoulin ("Ik hoef 'm niet per se, maar het is zeker een mogelijkheid") dertig seconden op Nairo Quintana winnen. De Colombiaan en Giro-winnaar van 2014 geldt, in tegenstelling tot Dumoulin, niet als een tijdrit-specialist.

Pinot geduchte concurrent

Het lijkt erop dat Dumoulin dinsdag meer te vrezen heeft van Thibaut Pinot, de nummer twee in het klassement. Het verschil tussen beiden is twee seconden.

"Hij won vorig jaar in Romandië, ik werd tweede. Dus hij is een geduchte concurrent", zegt Dumoulin, die naar eigen zeggen de voorbije maanden minder in de tijdrit investeerde, omdat hij zich op het klimwerk heeft gefocust.

Het parcours van de tiende etappe in de Giro d'Italia: een tijdrit van Foligno naar Montefalco NOS

Toch is het vooral respect dat Dumoulin toont voor zijn concurrent, geen ontzag. "Ik voelde mij zondag heel sterk. Dus ik verwacht dat ik dinsdag goed ga rijden."

Ook ploegleider Adriaan Helmantel van Sunweb gelooft in een machtsgreep van Dumoulin. "Goed tijdrijden hangt ook heel erg samen met vorm", zegt hij.

"We kunnen wel zeggen dat iemand een klim- of tijdritspecialist is, maar uiteindelijk maakt topvorm het meeste verschil. En op basis van wat Dumoulin zondag liet zien, staat hij er heel goed voor."

Het klassement van de Giro d'Italia na de negende etappe NOS

STER reclame