EPA

De Amerikaanse regering beschuldigt de Syrische regering ervan vele duizenden gevangenen te hebben geëxecuteerd. De lijken zouden in een groot crematorium zijn verbrand, in een gevangeniscomplex vlak bij Damascus.

De beschuldigingen komen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zegt dat zo'n 50 gevangenen per dag worden opgehangen in de militaire gevangenis Saydnaya. Door de lijken in de gevangenis te cremeren zou het regime de omvang van de moordpartij voor de buitenwereld verborgen proberen te houden.

Menselijk slachthuis

De Amerikaan Stu Jones, topgezant voor het Midden-Oosten, zegt dat de regering van president Assad "is gezonken tot een nieuw dieptepunt van verdorvenheid", daarbij gesteund door Rusland en Iran.

In februari meldde Amnesty International al dat het Syrische regime in Saydnaya mogelijk meer dan 10.000 gevangenen heeft geëxecuteerd. De organisatie trok die conclusie na gesprekken met mensen die in de gevangenis zijn geweest. Aan de executies gingen vaak gruwelijke martelingen vooraf, stelt Amnesty, dat spreekt van een menselijk slachthuis.

Evacuatie voorstad Damascus

Meer dan duizend opstandelingen en hun gezinnen hebben vandaag een voorstad van Damascus verlaten, die nog in handen is van de oppositie en al twee maanden onder vuur ligt van het Syrische leger. Hun veilige aftocht was het resultaat van onderhandelingen tussen de regering en rebellen.

De afgelopen dagen hebben in totaal meer dan 3000 mensen de voorstad Qaboun verlaten. Het Syrische leger kan de stad nu innemen.

De opstandelingen zijn opgevangen in andere gebieden ten oosten van Damascus, die in handen zijn van de oppositie.

STER reclame