Het fossiel van de nodosaurus
NOS NieuwsAangepast

Alsof hij slaapt: uitzonderlijk goed bewaarde dino gevonden

Poten die zich ieder moment lijken te kunnen bewegen. Een gesloten ooglid dat haast open zou kunnen springen. Huid en schubben die zomaar zouden kunnen roeren onder ademhaling. Een nieuw dinosaurusfossiel in Canada is zo goed bewaard gebleven dat het haast lijkt alsof het dier slaapt.

Het fossiel werd in 2011 bij toeval gevonden in een mijn in de provincie Alberta. Een oplettende kompel verbaasde zich dat het fossiel er zo anders uitzag dan de omliggende steen en haalde er een geoloog bij.

  • Royal Tyrrell Museum
  • Royal Tyrrell Museum
  • Royal Tyrrell Museum
  • Royal Tyrrell Museum

Het bleek te gaan om een nodosaurus, een planteneter die zo'n 110 miljoen jaar geleden leefde. Het dier moet door een rivier zijn meegevoerd en onder het slib zijn beland, waar de structuur buitengewoon goed werd bewaard. "Het is eigenlijk een dinosaurusmummie", zegt een medewerker van het Tyrrell Museum, waar het fossiel te zien is.

De dinosaurus is 5,5 meter lang en woog ooit 1300 kilo. Paleontologen vonden de complete voorste helft terug, van kop tot heupen. Er is 7000 uur aan besteed om het fossiel te prepareren.

"Het lijkt wel op een draak van Game of Thrones."

Fotograaf National Geographic

"Het lijkt wel op een draak van Game of Thrones", zei de fotograaf die het fossiel voor National Geographic vastlegde. "Het was net een rekwisiet."

Behalve dat de dino de nieuwe publiekstrekker van het Tyrrell Museum is, kan het fossiel ook veel vertellen over het uiterlijk van dinosaurussen. Zo kunnen wetenschappers veel leren van de goed bewaarde schildplaten, die anders vaak verdwenen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl