De gaande en komende premier: Bernard Cazeneuve en Édouard Philippe (rechts) AFP

President Emmanuel Macron heeft als eerste beleidsdaad Édouard Philippe benoemd tot premier. Philippe is lid van de centrum-rechtse Republikeinen, de partij van oud-president Sarkozy.

Philippe is 46 jaar, burgemeester van Le Havre en parlementslid. Met de keuze voor Philippe wil de sociaal-liberaal Macron zich kennelijk verzekeren van steun uit centrum-rechtse hoek. Tegelijkertijd kan Philippe als tegenwicht dienen voor socialisten die zich aansluiten bij Macrons partij.

Macron moet bij de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni aanstaande een meerderheid zien te verkrijgen. Als hem dat niet lukt, wordt zijn bewegingsruimte in de komende vijf jaar sterk beperkt. Zijn partij La République En Marche is nog niet vertegenwoordigd in het parlement.

Columns

Philippe is net als Macron een pro-Europese politicus, die niet in de gebruikelijke links-rechtstegenstelling wil denken.

In de verkiezingscampagne liet Philippe zich een paar keer minder vleiend uit over Macron. Volgens Philippe hield de vergelijking tussen Macron en John F.Kennedy geen stand wegens het gebrek aan charisma van Macron. In andere columns schreef Philippe dat Macron verantwoordelijkheid uit de weg gaat, loze beloftes doet en dat hij de vertegenwoordiger bij uitstek van het establishment is.

De benoeming van Philippe werd bekendgemaakt op de trappen van het Élysée door de stafchef van Macron, Alexis Kohler.

Merkel

Macron zelf reist op zijn eerste dag in functie naar Berlijn voor een ontmoeting met bondskanselier Merkel. Die zei vandaag dat de verkiezing van Macron meer dynamiek in de Europese Unie zal brengen. Ze voegde eraan toe dat Duitslands toekomst in Europa ligt en dat Duitsland alleen kan gedijen als het goed gaat met Europa.

Merkel zei dat ze zich tegenover Macron niet als als betweter zal opstellen. "Hij heeft sterke ideeën over wat Frankrijk moet doen en laten. Hij zal voor de Franse belangen opkomen, ik voor de Duitse", zei Merkel voorafgaand aan het gesprek.

STER reclame