Getty

Helden voor altijd. Zo zal de Rotterdamse aanhang de huidige kampioensploeg van Feyenoord herinneren. De hunkering was nog nooit zo groot. Voelbaar als liefde en passie, met als gevolg een explosie van vreugde en geluk op de Coolsingel.

Drie Feyenoord-kampioenen van weleer geven hun oordeel over de ploeg van nu. Rinus Israël (kampioen met Feyenoord in '68/'69, '70/'71 en '73/'74) beoordeelt de achterhoede, Paul Bosvelt ('98/'99) het middenveld en Peter Houtman ('83/'84) de aanval.

Na IJzeren Rinus en voormalig middenvelder Bosvelt is het nu de beurt aan oud-spits en voormalig topscorer Houtman over de aanval van de landskampioen van 2016/2017. Ook de trainer en de aanvoerder krijgen een cijfer.

Het rapport van Eljero Elia ANP/NOS

Eljero Elia

Speelde 24 duels, begon het seizoen met een hattrick en een gebroken vinger tegen FC Groningen.

Cijfer: 8

Houtman: "Hij stond er op de belangrijke momenten. Het is een jongen die vaak onzichtbaar is en dan ineens op een geweldige manier een wedstrijd kan beslissen. Dat heeft hij meerdere malen gedaan. En met zijn acties slaat hij natuurlijk aan bij het publiek."

Het rapport van Nicolai Jørgensen ANP/NOS

Nicolai Jørgensen

Speelde 32 duels, werd met 21 goals topscorer van Nederland.

Cijfer: 8,5

"Hij is in zijn eerste jaar ongelooflijk belangrijk geweest. Niet alleen met zijn goals, maar ook met zijn assists en zijn werklust. Dat ziet het publiek natuurlijk graag. Heel knap wat hij heeft laten zien dit seizoen."

Het rapport van Steven Berghuis ANP/NOS

Steven Berghuis

Speelde 30 duels, scoorde in de eerste seizoenshelft slechts eenmaal, daarna zes keer.

Cijfer: 8

"Hij heeft veel wapens. Zijn inzicht, passing, en schoten op het doel zijn wel zijn kracht. En hij heeft laten zien dat hij op de juiste momenten kan scoren. Mede daardoor was Feyenoord niet alleen afhankelijk van de goals van Jørgensen. Steven is een jongen die zorgt voor wat jus in de aanval. Hij mag blijven wat mij betreft."

De cijfers voor aanvoerder Dirk Kuijt en trainer Giovanni van Bronckhorst ANP/NOS

Tot slot vellen de kampioenen van weleer ook hun oordeel over de aanvoerder en de trainer.

Dirk Kuijt

Speelde 31 duels, schoot Feyenoord met een hattrick naar het kampioenschap.

Cijfer: 8-

Israël: "Een voorbeeldige aanvoerder. Een voorbeeld voor hoe je als voetballer moet leven en wedstrijden moet ingaan. Wie ben ik om te zeggen dat hij moet stoppen? Ik ging door tot mijn 40ste."

Bosvelt: "Hij heeft nog genoeg waarde in het teamproces. Hij weet hoe het werkt: je moet nooit je hoofd verliezen."

Houtman: "Vreselijk goede inzet en een positieve instelling. Hij zette alles opzij om het kampioenschap te bereiken."

Giovanni van Bronckhorst

Won in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer de beker, in zijn tweede het landskampioenschap.

Cijfer: 8+

Israël: "Hij had het vorig jaar heel moeilijk, maar is altijd zichzelf gebleven. Al zijn beslissingen dit jaar waren goed."

Bosvelt: "Supporters waren soms geïrriteerd over hoe rustig hij bleef, maar dat is wel de manier hoe het moet. Dat is zijn kracht."

Houtman: "Hij spreekt alleen in clichés, zeggen ze weleens. Hij is altijd rustig gebleven en heeft zich als een heer gedragen."

STER reclame