Door Noord-Korea verspreide foto van de lancering van de Hwasong-12 AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Nieuwe rakettest Noord-Korea zorgelijk, maar nog geen doorbraak'

Internationale experts zien in de jongste Noord-Koreaanse raketproef tekenen dat het land op weg is steeds geavanceerdere raketten te maken. De raket bereikte volgens Noord-Korea zelf en volgens de Japanse minister van Defensie een unieke hoogte van ruim 2000 kilometer en vloog over een afstand van 787 kilometer.

Sommigen twijfelen aan het realiteitsgehalte van deze claim, maar raketdeskundigen noemen een hoogte van 2000 kilometer wel degelijk haalbaar, al zou het een voor Noord-Korea ongekende prestatie zijn. De Amerikaanse rakettechnicus David Wright zegt dat het maximale bereik ongeveer 4500 kilometer is.

Clingendael

Sicco van der Meer, Korea-deskundige van instituut Clingendael, noemt de lancering zonder meer een zorgelijke ontwikkeling, maar hij wil niet spreken van een doorbraak voor het stalinistische regime in Pyongyang.

Hij merkt ook op Noord-Korea nog altijd ver verwijderd is van het doel om het vasteland van de Verenigde Staten te bereiken met een langeafstandsraket.

Het ministerie van Defensie in Seoul zegt dat er enige tijd nodig is om de Noord-Koreaanse raketlancering te analyseren. Volgens een woordvoerder is Noord-Korea nog niet in staat raketten voor de lange afstand met kernkoppen te installeren.

Deskundigen denken dat de zondag gelanceerde raket van het type Hwasong-12 is uitgerust met een sterkere motor. Via de Noord-Koreaanse staatstelevisie werd de lancering met koorzang begeleid.

De lancering kan uitgelegd worden als een provocatie aan het adres van de pas aangetreden Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De liberaal Moon pleitte in zijn verkiezingscampagne voor toenadering tot de noordelijke buurstaat. Hij betreurt "de roekeloze provocatie" door Noord-Korea, enkele dagen na het aantreden van een nieuwe regering in Seoul.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen in een besloten zitting bijeen over de raketproef.

STER reclame