Consumentenbond waarschuwt voor breekbare Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 na de test van de Consumentenbond Consumentenbond

De Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn gevoeliger voor valschade dan vergelijkbare telefoons. Dat concludeert de Consumentenbond na een valtest. De organisatie geeft geen negatief koopadvies, maar vindt het belangrijk dat consumenten zich hiervan bewust zijn.

De voor- en achterkant van de toestellen bestaat uit glas. De bond deed de proef samen met collega-organisaties in Europa. De test vond plaats in een zogenoemde valtrommel. Dit apparaat roteert en laat daardoor de telefoon vanaf tachtig centimeter hoogte vallen op een vlak en hard oppervlak.

Te kapot

Na vijftig rotaties (honderd keer vallen) volgt een onderzoek. Maar volgens de Consumentenbond haalde de S8 en S8+ dit aantal niet, na 25 rotaties en dus 50 keer vallen was het toestel te kapot om door te gaan. Al ging het apparaat nog wel aan.

De bond zegt daarna, om te dubbel checken, de test opnieuw te hebben uitgevoerd met dezelfde Samsung-modellen en ook die gingen opvallend snel kapot. De iPhone 7, Huawei P9 en de Galaxy S7 waren volgens de bond na de test nog wel in redelijke staat. De S7 Edge was wel net zo beschadigd als zijn opvolger.

Rekening houden

"De Galaxy S8 en S8+ zijn heel goede apparaten", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "Maar consumenten moeten er dus wel rekening mee houden dat het toestel breekbaar is."

Samsung wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van de Consumentenbond. Het bedrijf benadrukt dat de toestellen zorgvuldig zijn getest.