Boorplatform in de Noordzee ANP
NOS Nieuws Binnenland Economie

'Boorplatforms Noordzee inzetten voor groene energie'

Boorplatforms op de Noordzee kunnen in de toekomst misschien worden ingezet om groene stroom te leveren. Elf bedrijven en kennisinstellingen als de Shell, de NAM, Total en TNO werken vanaf vandaag samen om te kijken hoe de oude infrastructuur milieuvriendelijker kan worden ingezet.

"We proberen concreet uit te werken hoe we de Noordzee als een schone energiebron voor de toekomst kunnen ontwikkelen", zegt René Peters van TNO, dat al langer nadenkt over dit soort oplossingen. "We willen de bestaande infrastructuur gebruiken om die ontwikkeling te versnellen."

In de Noordzee staan ruim 1400 installaties als olie- en gasplatforms, waaronder ruim 150 Nederlandse. Nu de velden leeg raken, moet er 2 tot 5 miljard euro worden uitgetrokken om alles te ontmantelen. TNO wil de infrastructuur hergebruiken. Daarvoor is 1 miljoen euro uitgetrokken.

Pieken opvangen

Zo wordt gekeken of de boorplatforms waterstof kunnen produceren op het moment dat het aanbod van windenergie de vraag overstijgt. Dat kan dan worden opgeslagen en gebruikt om energie te maken als de vraag weer groter is.

"Zo kun je pieken opvangen", legt Peters uit. "Het gebeurt nu al op het vasteland in Duitsland, wij gaan kijken of je het ook op zee kan doen. Voordeel is dat het waterstof kan opslaan in de pijpleidingen of misschien zelfs in bestaande velden."

Het mes snijdt aan twee kanten volgens Peters, doordat de platforms hiervoor moeten worden aangesloten op het windenergienetwerk. Daarmee kunnen ze meteen overstappen op groene energie en de vervuilende gasturbines die nu gebruikt worden afdanken. "We hebben uitgerekend dat als je dat bij de grootste tien platforms doet, je 1 megaton aan CO2-uitstoot kunt besparen." De totale uitstoot van Nederlandse industrie ligt rond 95 megaton.

Export

De Noordzee is ideaal voor zo'n experiment, omdat er veel gas- en olievelden in de buurt van windmolenparken liggen. Bovendien is de zee niet erg diep en heeft de Nederlandse maritieme industrie veel ervaring.

"Deze combinatie van gas en wind kan tot een nieuw exportproduct leiden", voorspelt Peters. "Dit project is ideaal om nieuwe techniek uit te proberen die later internationaal kan worden verkocht. Nederland is goed in kansen pakken op gebieden die niet voor de hand liggen."

STER reclame