Het Stadhuisplein
NOS NieuwsAangepast

Rotterdam vol voor huldiging Feyenoord: 'vier thuis of elders!'

De Coolsingel ziet zwart van de mensen voor de huldiging van landskampioen Feyenoord. De politie roept fans op om niet meer naar de stad te komen, alle locaties zijn vol. Vier het thuis of elders!, twittert de politie. De gemeente schat dat er 140.000 mensen in de stad zijn.

Om 12.00 uur wordt de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Dirk Kuijt op het bordes van het stadhuis gehuldigd. De spelersbus is inmiddels onderweg. In het stadhuis zijn burgemeester Aboutaleb en zanger Lee Towers al aanwezig.

Vlak voor de huldiging noemde Aboutaleb de sfeer in de stad "een buitengewoon vrolijke boel". Hij omschrijft het kampioenschap als een cadeautje voor de stad.

Supporters voor het stadhuis

De stad is volgens verslaggevers veranderd in een vesting; de gemeente zet 1000 agenten en heel veel beveiligers in om alles in goede banen te leiden.

Vanochtend vroeg werden de laatste voorbereidingen getroffen. Fans stonden toen al in de rij om de beste plek te bemachtigen. Voor het stadhuis steken fans bengaals vuur af en wordt gezongen. Er staan grote videoschermen zodat fans die wat verder weg staan de huldiging ook goed kunnen volgen. Op het stadhuis wappert de Feyenoordvlag. Het bordes is versierd met groene en witte ballonnen en er hangt een spandoek.

Fans stonden al vroeg in de rij om vooraan te staan bij de huldiging

Korpschef Frank Paauw op de Coolsingel zegt dat gisteren een goede generale was voor vandaag. "Het is gisteren heel goed gelopen, we hebben een week eerder natuurlijk erg veel gedoe gehad. Gisteren is het beheerst gebleven. De sfeer was goed en ik denk dat we dat vandaag weer gaan zien."

Korpschef: 'We hebben geleerd uit 1999'

Veel scholen in Rotterdam hebben leerlingen vrij gegeven zodat ze de huldiging vanmiddag kunnen meemaken.

Verslaggever Paul Sanders zegt dat op de Coolsingel vanochtend vroeg al zo veel beveiligers stonden "dat het wel een congres van beveiligingsmensen lijkt". Hij noemt het aantal dranghekken en genomen veiligheidsmaatregelen ongelofelijk. Alle zogenoemde plaskruizen zijn vervangen, want die waren vol na het feest van gisteren.

Beveiligers bij het stadhuis vanochtend vroeg

De eerste fans stonden om 05.00 uur al voor de hekken bij de toen nog afgesloten Coolsingel. Ze wilden zo dicht mogelijk bij het stadhuis komen om de ploeg te zien. "We gaan rennen, broer. We strijden ervoor", zei een van de vroege vogels over het moment waarop de hekken opengaan.

'We zijn een grote familie'

De gemeente roept bezoekers op om auto's buiten het centrum te parkeren en dan met de metro en tram naar de huldiging te komen. Grote rugzakken en tassen zijn verboden. Ook gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan.

De meeste winkels blijven waarschijnlijk dicht. Ondernemers hebben het advies gekregen om pas na 14.00 uur de deuren te openen.

Gisteravond werd al begonnen met de opbouw voor de huldiging van Feyenoord

Feyenoord werd gisteren na 18 jaar weer kampioen van Nederland. Dat werd in het stadion en ook in het centrum groots gevierd. Vooral op het Hofplein en de Coolsingel was het druk met uitzinnige Feyenoord-fans.

Tot gisteravond laat namen fans een bad in de vijver op het Hofplein:

Feyenoord-fans tot laat in vijver Hofplein

Burgemeester Aboutaleb is tevreden over de manier waarop het feest gisteren gevierd werd. "Beheerst en vreugdevol", zei hij. Voor wat kleine incidenten hield de politie 76 mensen aan.

Ook namen agenten zo'n 10.000 liter alcohol en 270 kilo vuurwerk in beslag. Eerder had Aboutaleb gedreigd dat de huldiging niet zou doorgaan als de supporters zich op zondag niet wisten te gedragen.

Om te voorkomen dat net als vorige week rellen uitbraken, nam de gemeente met de politie en het Openbaar Ministerie extra maatregelen. Zo mocht in het centrum alleen alcohol worden verkocht in de horeca en mocht buiten de evenemententerreinen niemand met alcohol de straat op. Dat geldt vandaag ook. Gisteren stonden zeker tien pelotons ME klaar. De Belgische politie had extra paarden gestuurd.

De NOS zendt de huldiging live uit vanaf 11.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl