Het Noord-Koreaanse leger toont z'n wapenarsenaal tijdens een parade in Pyongyang Reuters
NOS Nieuws Buitenland

Noord-Korea bevestigt raketproef

Noord-Korea bevestigt dat het gisteren een raket heeft gelanceerd. Omliggende landen en de VS hadden die lancering in de regio Kusong, ten noordwesten van de hoofdstad Pyongyang, al gemeld.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zegt dat het land een succesvolle test heeft gedaan met een langeafstandsraket. De proef zou bedoeld zijn om te testen of de raket een grote kernkop kan dragen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was volgens het staatspersbureau aanwezig bij de lancering.

Veiligheid

Japan suggereerde dat de Noord-Koreanen een nieuw soort raket hadden getest, omdat het projectiel tot een ongebruikelijke hoogte van zo'n 2000 kilometer kwam. Volgens de Noord-Koreanen was voor deze hoogte gekozen om "de veiligheid van omliggende landen niet in gevaar te brengen".

De voortdurende rakettesten veroorzaken veel spanning tussen Noord-Korea en omliggende landen als Zuid-Korea en Japan. Ook de VS dreigt met nieuwe sancties en ingrijpen als het land zijn raket- en kernprogramma niet stopt.

Op verzoek van de VS, Japan en Zuid-Korea komt de VN Veiligheidsraad morgen bijeen om te praten over de nieuwe lancering.

STER reclame