Dumoulin derde, maar woede overheerst na 'motorincident'

Dumoulin derde, maar boos vanwege 'motor'

De Giro d'Italia krijgt ook dit jaar langzamerhand een oranje tintje. Hoewel Nairo Quintana oppermachtig naar de roze trui reed op de klim naar Blockhaus, gaven Tom Dumoulin en Bauke Mollema niet veel toe; respectievelijk slechts 24 en 41 seconden.

Dumoulin staat er nu bijzonder rooskleurig voor met een derde plaats in het klassement op slechts een halve minuut van Quintana. Dinsdag wacht een lange tijdrit van veertig kilometer.

Maar er kon geen glimlach af bij Dumoulin na afloop van de etappe. Hij verloor zijn ploegmaat Wilco Kelderman na een incident met een motorrijder. "Ik weet niet wat die motorrijder daar aan het doen was?! Wat een eikel."

Dumoulin had het incident van dichtbij meegekregen. Terwijl de beklimming in volle gang was en het tempo hoog lag, stond er plotseling een motor stil langs de kant van de weg. Dumoulin kon hem maar net ontwijken, Kelderman niet. Hij viel hard en moest even later opgeven.

Los van het incident zelf moet Dumoulin nu zijn beste knecht in de bergen missen. Terwijl het zwaartepunt van de Giro in de derde week ligt. "Ik baal als een stekker dat we Wilco verliezen. Dat is echt kut."

Mollema tevreden met vierde plaats op Blockhaus

Mollema was ietwat opgewekter. "Het was voor mij een hele goede dag", reageerde hij na zijn vierde plaats. "Ik kon lang bij Dumoulin blijven. Die reed een mooi tempo omhoog. Op het einde moest ik hem en Pinot laten gaan, maar ik kom op een mooie vierde plek binnen."

Mollema wint tot zijn verbazing veel tijd op veel concurrenten. "Er zijn nog grotere verschillen dan ik had verwacht. Voor een deel door die valpartij misschien, maar als je ziet hoeveel tijd sommige mannen verliezen, is het voor mij een hele goede dag."

1/2Uitslag etappe 9 NOS
2/2Klassement NOS

Voor de podiumambities van Steven Kruijswijk was het een slechte dag. Hij blies zichzelf op in de beklimming naar Blockhaus en verloor 2 minuten en 43 seconden. "Ik had niet zo'n goede dag. Ik zat aan de voet al op mijn limiet."

Kruijswijk: ik blies mezelf op

'Drie keer Kuijt, topmiddag'

De conclusie van Mollema? "Heel veel mannen kunnen het klassement al deels vergeten. En ik sta er zelf goed voor. Ik ben blij dat ik deze dag goed ben doorgekomen."

En dan was er voor Mollema nog meer goed nieuws. "Feyenoord kampioen! Ik hoorde het net. Dat is nog beter nieuws. Drie keer Kuijt. Dat is top. Topmiddag."