Hoger onderwijs moet meer specialiseren
Hogescholen en universiteiten moeten zich meer gaan specialiseren. Het kabinet wil dat ze zich meer van elkaar onderscheiden en om dat te bereiken mogen ze streng selecteren welke studenten ze willen hebben.
Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs volgt hiermee het advies van de commissie-Veerman. De hogescholen en universiteiten moeten een duidelijk profiel kiezen en daarbij zullen ze opleidingen en vakgebieden moeten afstoten.
Daarmee wil Zijlstra een wildgroei aan studies tegen gaan. Opleidingen die zich niet specialiseren raken een deel van hun budget kwijt.
Verwarring
Uitgangspunt is dat "elke student op de juiste plek zit en elke instelling zijn eigen profiel heeft", schrijft Zijlstra aan de Tweede Kamer.
Zijlstra wil dat universiteiten en hogescholen vaker studenten kunnen selecteren. Middelbare scholieren met een diploma kunnen straks niet meer op elke hbo of universiteit terecht. De staatssecretaris hoopt dat op die manier de kwaliteit van de opleidingen omhoog gaat.
Ook wil hij dat het onderscheid tussen hbo- en academische titels verdwijnt, om verwarring in het buitenland te voorkomen. Studenten- en opleidingsorganisaties hebben nog niet op de plannen gereageerd.
Keuze maken
De vereniging van universiteiten VSNU is het in grote lijnen eens met de voorstellen van Zijlstra. "Wij moeten het als instellingen duidelijker en beter doen", zegt voorzitter Sijbolt Noorda. "En studenten moeten eerder een goede keuze maken en minder snel afvallen."
Noorda voorziet echter dat er niets van de plannen terechtkomt, als het kabinet zijn plan uitvoert om de komende jaren minder geld naar het hoger onderwijs te laten gaan. Dat is volgens hem in strijd met het advies van de commissie-Veerman.
Dat zegt ook de studentenvakbond LSVB. Voorzitter Sander Breur noemt het "goed nieuws" dat Zijlstra de kwaliteitsvoorstellen van Veerman overneemt. "Maar de financiële paragraaf uit dat advies laat hij in de steek."