Merkels CDU boekt overtuigende zege in Noordrijn-Westfalen

Aangepast
CDU-voorman in Noordrijn-Westfalen Armin Laschet bracht zijn stem uit in Aken AFP

De christendemocraten hebben de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen overtuigend gewonnen. Uit de voorlopige einduitslag blijkt dat de CDU 33 procent van de stemmen krijgt. De sociaaldemocratische partij (SPD) behaalt 31,2 procent van de stemmen. In dit vanouds sociaaldemocratische bolwerk is de SPD daardoor niet langer de grootste partij.

De regionale partijvoorzitter van de SPD, Hannelore Kraft, heeft per direct haar ontslag ingediend. Op een verkiezingsbijeenkomst van de partij zei ze dat ze haar best heeft gedaan, maar dat ze nu haar verantwoordelijkheid moet nemen en terugtreedt.

Graadmeter

Het is een belangrijke overwinning voor de partij van Merkel, omdat Noordrijn-Westfalen met 13 miljoen stemgerechtigden de deelstaat met de meeste kiezers is. De uitkomst geldt ook als graadmeter voor de landelijke verkiezingen in Duitsland, eind september.

Bij de vorige verkiezingen haalde de CDU in Noordrijn-Westfalen 26,3 procent van de stemmen; nu dus zo'n 7 procentpunt meer. De SPD van Merkel's rivaal Martin Schulz kreeg 8 procentpunt minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen. Voor de SPD is dit de grootste nederlaag in deze deelstaat ooit.

Schulz

Schulz kwam in februari aan het roer bij de SPD. Sindsdien verloor de partij al verkiezingen in drie deelstaten. In Noordrijn-Westfalen hadden de SPD'ers juist gehoopt op een positief Schulz-effect, maar dat is dus uitgebleven. Schulz zelf noemt de uitkomst van de verkiezingen van vandaag een "zware nederlaag voor de partij en voor hemzelf". Hij riep ook de partij op om zich te focussen op de landelijke verkiezingen.

Ook de coalitiepartner van de SPD in Noordrijn-Westfalen, de Groenen, verloor flink. De partij krijgt 6,4 procent van de stemmen, tegen 11,3 procent in 2012. De liberale FDP krijgt 12,6 procent en de rechts-populistische AfD behaalt 7,4 procent van de stemmen. Daarmee komt de partij voor het eerst in het parlement van Noordrijn-Westfalen. De AfD heeft nu een plek in dertien van de zestien deelstaatparlementen.

STER Reclame