Verstappen: soms zit het mee, soms zit het tegen

1/3Räikkönen en Verstappen ANP
2/3Max Verstappen na de botsing met Räikkönen ANP
3/3Max Verstappen en Räikkönen (rechts) schieten van de baan EPA

De winnaar van vorig jaar vertrok dit keer met de pijn in zijn lijf uit Barcelona. Max Verstappen kreeg zondag op het Circuit de Catalunya niet eens de kans zijn spetterende zege van vorig jaar in de Grand Prix van Spanje een mooi vervolg te geven.

In de eerste bocht na de start was het over voor de jongste GP-winnaar ooit, zonder dat hij er zelf iets aan kon doen. "Pech", zei hij over het incident dat hem de race kostte.

Verstappen was, zoals gewoonlijk, goed weg bij de start. De nummer vijf van de kwalificatie zocht voor de eerste bocht de buitenkant op en leek een aantal plaatsen winst te boeken.

Naast de Nederlander zat Ferrari-coureur Kimi Räikkönen en de Fin had aan de binnenkant Valtteri Bottas (Mercedes) zitten. Voor drie bolides was echter te weinig ruimte in de bocht. Räikkönen werd naar buiten gedrukt en raakte de Red Bull van Verstappen. Beide auto's schoven van de baan en waren door een kapotte wielophanging direct klaar.

Ferrari

"Ik zag opeens een Ferrari naar links ketsen. Ik liet nog wat ruimte. Het had ook zomaar goed kunnen gaan als die andere twee elkaar niet hadden geraakt. Helaas was dat niet het geval", sprak Verstappen teleurgesteld.

Verstappen zag het gat dat er lag. "Zeker, anders ga ik niet op die positie zitten"', zei hij, overtuigd als hij was van de mogelijkheid die er lag om terrein te winnen. "Soms zit het mee zoals vorig jaar, soms zit het tegen. Jammer, geen WK-punten. Maar we gaan gewoon verder."

Louis Dekker, Formule 1-specialist van de NOS, meende dat niemand iets aan de crash kon doen. "Voor drie wagens is de bocht te krap. Bij Max gaat het eigenlijk altijd goed de eerste ronde, nu zat hij een keer op de verkeerde positie. Max heeft de gave om er net omheen te gaan. Nu lukt dat een keer niet."

Kansloos

Daniel Ricciardo redde de race voor Red Bull door met wat geluk - Bottas (Mercedes) viel uit - als derde te finishen. "Maar het gat met Mercedes en Ferrari was wel heel erg groot. Na de kwalificatie dacht ik dat Red Bull toch dichter naar de twee topteams was gekropen, maar dat zag je in de wedstrijd niet terug", aldus Dekker.

Duel van het jaar

Het is Dekker wel duidelijk dat de titelstrijd dit seizoen tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton gaat. "Dat wordt het duel van het jaar. En het zal hard gaan. Het moment dat Vettel de pitstraat uitkomt, Hamilton raakt en de boze reactie van de Brit daarop zegt genoeg."

Dat Hamilton toch won, was volgens Dekker ook een gevolg van een bandenspel. "Hamilton ging terug naar de softband en Ferrari hoopte dat hij het daarmee niet tot het einde zou redden. De spanning zat in de slotfase in de banden, maar Hamilton redde het."